Osvobozené divadlo vzniklo jako divadelní sekce skupiny Devětsil. Vest pocket revue měla nečekaný úspěch

15. září 2023

Osvobozené divadlo je nerozlučně spjato se jmény Jiřího Voskovce a Jana Wericha. Ale jeho počátky má na svědomí skupina dalších výrazných umělců meziválečné doby.

Divadlo vzniklo jako divadelní sekce skupiny Devětsil a oficiálně začalo hrát v roce 1926. Lidé, kteří stáli u jeho zrodu, byli většinou levicově smýšlející a patřili mezi ně například režiséři Jiří Frejka, E. F. Burian nebo Jindřich Honzl. Po odchodu velké části zakládajících členů se vůdčími osobnostmi stali Voskovec a Werich. Připojil se k nim i mimořádně talentovaný hudební skladatel Jaroslav Ježek.

S prvním představením přišli v roce 1927. Vest pocket revue měla být zároveň premiérou i derniérou, měla ale naprosto nečekaný úspěch. Nakonec se hrála více než 200krát a odstartovala fenomén v českém divadle nevídaný.

Hry dvojice V+W byly ostrou politickou satirou, která se strefovala jak do domácí politiky, tak do hrozby sílícího nacismu. V roce 1938 úřady Osvobozenému divadlu odebraly koncesi a Voskovec s Werichem jen tak tak stihli odjet do ciziny před vznikem Protektorátu Čechy a Morava.

Spustit audio