Otto Wichterle by oslavil 110. narozeniny. Víte, z čeho udělal první přístroj na výrobu čoček?

27. říjen 2023 12:35

Přesně před 110 lety se v Prostějově narodil Otto Wichterle. Stál u zrodu kontaktních čoček, které dnes nosí lidé po celém světě. Cesta jeho objevu ale nebyla jednoduchá. 

Český chemik čelil nejen politickým perzekucím, ale i nedůvěře některých kolegů. Ti jeho nápad zpochybňovali. Wichterle první přístroj na výrobu měkkých čoček nakonec sestrojil z dětské stavebnice Merkur.

Čtěte také

„On by to nedělal z dětské stavebnice, kdyby se nerozhodl udělat to během Vánoc, protože byl strašně netrpělivý, a když měl nějaký nápad, tak se ho okamžitě snažil realizovat,“ vzpomíná s úsměvem syn Kamil Wichterle, jak na Vánoce roku 1961 zapojil otec do práce celou rodinu.

Když na začátku druhé světové války zavřeli Němci vysoké školy, tak coby docent tehdejší chemické fakulty ČVUT našel Otto Wichterle azyl ve výzkumném chemickém ústavu Baťových závodů ve Zlíně a takto na to vzpomínal ve vysílání Československého rozhlasu.

Když jsem tam přišel, tak jsem se svého šéfa docenta Landy ptal, co si představuje, že tam mám dělat. Řekl mi: No dělejte, co vás napadne. Když přijdete na něco, co by pro firmu mohlo mít význam, tak nám, prosím vás, o tom řekněte.“ 

Čtěte také

A tak prostějovský rodák vymyslel silon a českou obdobu nedostupných amerických punčoch, tedy nylonek.

Po válce zkoušel na VŠCHT změnit výuku chemie, ale po čistkách v padesátých letech byl odejit do akademického Ústavu makromolekulární chemie, kde začal pracovat na změkčení tvrdých kontaktních čoček. Vymyslel hydrogel, jenže s tímto nápadem – podle syna Kamila - u kolegů narazil, ať už šlo o chemiky nebo lékaře. 

Proč? A jak to s jeho ohromným vynálezem bylo dál? Nejen do si poslechněte ve výše přiloženém audiu.

autor: Eva Kézrová
Spustit audio