Pardubice hledají levnější samolepky na most, mají zamezit nárazům ptáků do skla

2. prosinec 2023 11:20

Na bočních prosklených stranách mostu v Kyjevské ulici v Pardubicích budou polepy, které mají eliminovat nárazy ptáků do skla. Radnice to konzultuje s inspekcí životního prostředí. Výběr firmy, která práce provede, se ale protahuje, protože se městu zdají náklady moc vysoké.

Oprava nadjezdu skončila loni v dubnu. „Polepy řešíme již několik měsíců. Zadání jsme obdrželi od České inspekce životního prostředí, podle něj bylo vypsáno výběrové řízení a z něj vyšla cena, která nás absolutně nemile překvapila. Proto se celá situace vrací na začátek a zvažujeme obrácené řešení,“ vysvětlila náměstkyně primátora Jiřina Klčová (ANO).

Polepy za 400 tisíc

Pokud by radnice dala vyrobit polepy podle zadání inspekce, stály by možná více než 400 000 korun. „Důvod takto vysoké ceny je v množství použitého materiálu a technologii polepu, která by se musela použít při dodržení zadání od inspekce. Požádali jsme tedy o grafický návrh, který by splnil požadavky ochrany ptactva, byl estetický a nebyl finančně tak náročný. A nyní s tímto novým návrhem pojedeme na inspekci, zda by nám odsouhlasili takovou variantu,“ řekla Klčová.

Oprava nadjezdu skončila v dubnu 2022. Samolepky chránící ptáky před nárazy na zábradlí ještě nejsou

Navržené řešení by mohlo cenu snížit na polovinu. Město se podle Klčové snaží najít variantu, která vyhoví požadavkům inspekce, ochrání ptactvo a přitom půjde o cenově rozumnou investici.

Nárazy ptáků do skla řešil loni dopravní podnik. Od loňska jsou některé zastávky městské hromadné dopravy, které stojí u parků a dalších zelených ploch, polepené s využitím speciálního designu. Přístřešky mají grafické prvky, které nárazy ptáků do skel eliminují. Ptáci do skel naráželi, obvyklé siluety ptáků nalepené na skle nepomohly.

Studie podle dopravního podniku ukázaly, že optimální je rovnoměrné pokrytí skleněných oken a tabulí. Vzory mohou mít jakékoliv tvary, vertikálně by měly být od sebe deset centimetrů a horizontálně mít mezi sebou mezery pět centimetrů. „Tyto stávající polepy na zastávkách se zdají být vyhovující,“ řekla Klčová.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související