Pardubice na konci března začnou s opravou vyviklané a polámané dlažby na třídě Míru

13. únor 2023 07:40

Město Pardubice začne na jaře s opravou poničené dlažby v západní části třídy Míru. Kvůli stavebním pracím bude provoz v ulici zhruba dva a půl měsíce omezený. Magistrát zaplatí za opravu sedm milionů korun.

„V západní části jsou dlažby až vyskákané, může to způsobit problémy chodcům, cyklistům, maminkám s kočárky. Tomu chceme zabránit," zdůvodnil nutnost opravy náměstek primátora Jan Hrabal (ANO). Město opraví úsek od křižovatky s Masarykovým náměstím k části u lékárny. Žulová dlažba zatížená městskou hromadnou dopravou se tam viklá a láme.

Čtěte také

„Dlažba bude zachována, nicméně nebude položená tak jako v současnosti. Bude uložená do maltového lože,“ řekl Hrabal. Město si od změny slibuje zvýšení stability a nosnosti dlažby. „Věřím, že se zbavíme problémů a věřím, že městský bulvár opět prokoukne,“ uvedl náměstek.

Práce začnou 27. března a skončí 10. července. „Někomu se může zdát, že doba oprav je dlouhá. Musíme si ale uvědomit, že musíme postupovat citlivě vzhledem k dlažbě,“ uvedl Hrabal. Jedná se o druhou etapu, v části Sladkovského ulice v křížení s třídou Míru loni stavební firma nahradila zničenou dlažbu cementobetonovým povrchem.

Obousměrná Pernerova ulice

Během stavební prací bude Pernerova ulice, která ústí na třídu Míru, obousměrná. Budou na ní výhybny, u obchodu s lahůdkami bude patrně obratiště pro dopravu. Městská hromadná doprava bude jezdit patrně po Sukově třídě a na třídu Míru zajíždět nebude, dodal Hrabal.

Kvůli viklající se dlažbě se magistrát soudí se stavební společností Syner. Firma opravovala třídu Míru v letech 2013 a 2014. Použila při tom velkoformátovou žulovou dlažbu uloženou do štěrkového lože. Dlažba nápor dopravy nevydržela. „Nás to každopádně velmi mrzí. Běží soudní řízení, jakýkoliv můj komentář by nebyl příliš taktický,“ řekl Hrabal.

Spustit audio

Související