Pardubice testují chytré parkování. Čidlo najde volné místo, aplikace řidiče přivede

1. říjen 2020 10:11

Inteligentní parkování se v Pardubicích stává realitou. Odborná firma začala tento týden v Pernerově ulici v centru města ukládat do země čidla, která jsou základem celého systému.  Senzory, které připomínají hokejové puky, poznají, že nad nimi stojí auto a tuto informaci pošlou do centrálního dispečinku.

„V této ulici sídlí Městská policie, dá se tam umístit nějaké zařízení na kontrolu testování a je to standardní ulice vysoce zatížená parkováním,“ vysvětluje volbu Pernerovy ulice náměstek primátora Petr Kvaš (ODS), který má na starosti projekt Smart parkingu.

Volná místa na tabuli a v aplikaci

Do každého parkovacího místa v Pernerově ulici firma nainstalovala senzor, který má za úkol poznat, že je parkovací místo obsazené. Když na místo přijede vozidlo, čidlo pošle v určitém intervalu informaci do centrály. V budoucnu se tak informace o dostupnosti parkovacích míst může zobrazovat na informačních tabulích a v mobilní aplikaci.

Senzor inteligentního parkování vypadá jako kovový puk. Dokáže poznat, když nad ním parkuje auto, a tuto informaci poslat centrále

Například v ulici Pernerova, která není příliš dlouhá, je podle Kvaše umístěno 56 senzorů. „Jsou to všechno parkovací místa včetně vyhrazených, včetně místa pro invalidy, pro taxikáře. Právě proto že to je pilotní provoz, tak jsme se rozhodli osadit všechna parkovací místa.“

Čidlo najde místo, aplikace řidiče navede

Pokud pilotní projekt dopadne dle očekávání, po úspěšném testování může být podepsána smlouva a po celém městě bude instalováno 3200 senzorů.

„Informaci o obsazenosti míst se dozví řidiči po úplném dobudování, to si budeme ještě pár měsíců počkat. Například na ulici 17. listopadu, když bude někdo zatáčet na náměstí Čs. legií, tak tam bude informační cedule, že v té lokalitě je třeba deset parkovacích míst volných. Nebo když bude mít mobilní aplikaci, tak ta ho navede na volné parkovací místo kdekoliv v centru města,“ vysvětluje Kvaš.

Celý projekt Smart parkingu by měl být hotový do roku 2023, město přijde zhruba na 60 milionů korun a podpořit by ho měla také Evropská unie.

Spustit audio

Související