Pardubice versus Třinec. Týmy se hodně znají. Finálová série bude i velkým soubojem trenérů, tuší Procházka

Ještě před úterním startem finálové série mezi Pardubicemi a Třincem se v talkshow Čistá hra Martina Procházky hokejoví experti vrací k napínavému semifinále, které nakonec po sedmi zápasech ovládli Oceláři. Může DNA týmu trenéra Zdeńka Motáka překonat i favorizované a odpočaté Pardubice? Vyzrají svěřenci kouče Marka Zadiny na fantoma třinecké brány Ondřeje Kacetla? Poslouchejte finálovou bitvu na Radiožurnálu Sport a na internetu.

Co bylo v sérii mezi Spartou a Třincem klíčové, že se Oceláři tak vzepjali a otočili sérii z 0:3 na 4:3?

Trenér Zdeněk Moták po třetím zápase změnil formace a najednou hráči začali hrát víc za tým. Po pátém zápase, který vyhráli na Spartě 3:2 se to začalo lámat. Šestý zápas nechápu, oni toho Voženílka nechali vystřelit, protože si mysleli, že už to nestihne. Dostat gól v čase 59:59 byla chyba nejen brankáře Kováře, ale celé sparťanské pětky, která zrovna byla na ledě.

Petr Tomášek: Je na tom vidět to DNA Třinec. I kdyby to bylo 0:3, tak to prostě Voženílek bude zkoušet. On bude klidně věřit, že dá za minutu tři góly. Sparta už se viděla ve finále a hodně se spálila.

Co říkáš na zákrok Ondřeje Kacetla proti Michalovi Řepíkovi v prodloužení sedmého zápasu?

Byl to výborný zákrok, ale Řepík to prostě měl zvednout. Kacetl se tam skvěle dostal, ale kdyby šla rána nahoru, tak nemá šanci. Možná nebylo Řepíkovi přáno, poté co se před tím vyfauloval v Třinci. Kacetl ale předvedl plno skvělých zákroků i ve fázi zápasu, kdy Sparta hrála lépe.

Čtěte také

Ondřej Kacetl v play off předvádí oproti základní části o několik úrovní lepší výkon. Čím to je?

Předvádí nadstandardní výkon, což je ale spojeno s nadstandardním výkonem celého Třince. Tým se víc obětuje a dokáže se víc připravit na nejdůležitější zápasy. Tým se semkne a cítí to i brankář.

Posluchač Jirka: Budou mít větší výhodu hráči Třince, kteří jsou rozehraní anebo Pardubice, které jsou odpočaté?

Rozehranost může být výhoda pro Třinec možná v prvním zápase. Mají v sobě elán po sobotním vítězství, ale Pardubice jsou si toho vědomi. Pardubičtí se určitě pokusí udělat vždy o krok navíc, aby se do zápasu dostaly. Bude hodně záležet na první třetině. Půjde hodně o rozložení síl. Hráči Třince, kteří proti Spartě odehráli hodně minut, jako třeba Voženílek, tak už pak dokázali padat na led i sami, třeba při obratech nebo přebírání kotoučů.

Třinecký útočník Martin Růžička odehrál v rozhodujícím zápase proti Spartě jen sedm minut...

Má nespecifikované zranění. V plno soubojích uhýbal. V přesilovce je stále platným hráčem, ale jinak má nějaké zdravotní problémy.

Únava Třince?

Posluchač Aleš: Nemůže Třinec využít ve finále toho, že Pardubice jsou pod velkým tlakem i ze strany majitele klubu a nějak překonat tu únavu, která se po náročných sériích musí dostavit?

Energie tam najednou nebude, protože Oceláři hráli čtyři prodloužení v sérii se Spartou. Pardubice mají čtyři skvělé útoky a měly by toho využít. Když ne v prvním duelu, tak pak v průběhu série. Samozřejmě by se mi líbil příběh, kdyby to Třinec dotáhl až k titulu, protože by to bylo na film. Uvidíme, jak to půjde po fyzické stránce.

Posluchač Aleš: Jak reálně vidíte šance Vsetína na vítězství v baráži o extraligu?

Vsetín bude Kladnu určitě důstojným soupeřem a vůbec bych se nedivil, kdyby byla série vyrovnaná a dlouhá. Kladno nehrálo ani jeden přípravný zápas během dlouhé pauzy. Po psychické stránce je na tom lépe Vsetín a může překvapit.

Petr Tomášek: Pokud by Vsetín urval jeden zápas na ledě Kladna, tak věřím, že se Morava semkne a klidně může být v azylu v Brně vyprodáno.

Třeba v Karlových Varech se mi líbí, že vedle hlavní arény je tréninková aréna, kde třeba hraje žactvo nebo dorost..

Už to v Česku hodně jede, že tu máme větší komplexy u moderních hal. Je to výborné a přeju si daleko víc takových arén.

Faktor Kacetl

Jsou výkony brankáře Ondřeje Kacetla na takové úrovni, že by si mohl vysloužit pozvánku na mistrovství světa?

Podle mě ne. Z extraligy tam nepojede nikdo. Rulík a spol. vybere gólmany z NHL.

Nebudou Pardubice na první zápas vystydlé?

Nejsou rozehrané. Pardubice trénuje Marek Zadina, který dlouho působil pod Václavem Varaďou v Třinci, takže musí dobře vědět, jak proti systému Ocelářů hrát. Série nabídne velmi zajímavou bitvu i mezi trenéry.

Myslíš si, že se v sérii někdo dostane do role strážce pardubického útočníka Lukáše Sedláka?

Neřekl bych. Je to komplexní hráč a svým pohybem dokáže vyprovokovat plno faulů soupeře. Uvidíme, jaký metr nastolí rozhodčí.

Co přesilovky Pardubic?

V play off to pro ně moc výhoda není. V sériích proti Hradci Králové a Litvínovu mnohdy ani nevystřelily na bránu. Naopak Třinec má v play off nejlepší přesilovku. Budou rozhodovat maličkosti a neočekávám ani jeden výrazný výsledek, půjde o vyrovnané zápasy.

Petr Tomášek: Třinecký útočník Daniel Voženílek je odchovancem Pardubic. Nastoupí do toho duelu s velkou vervou?

Je to hráč, který nemění svůj styl. Umí vyprovokovat soupeře. Bude to znovu hodně vypjatá série. Týmy o sobě hodně dobře vědí a budou se snažit hrát bez faulů.

Jak podle tebe dopadne finálová série play off extraligy?

Věřím, že Pardubice to zvládnou 4:2 na zápasy.

Co si Procházka myslí o návratu Znojma do EBEL ligy? Poslechněte si Čistou hru a užijte si v našem vysílání každý hrací den finále play off mezi Pardubicemi a Třincem, ale také baráž o postup do nejvyšší domácí soutěže, ve které se střetne Vsetín s Kladnem.

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport

Související