Sparta se z loňska poučila a proti Třinci bude silnější, předpovídá před startem semifinálové série Procházka

V hokejové extralize už naplno běží semifinálové série. Pardubice se po úvodních dvou duelech ujaly vedení 2:0 na zápasy a v 18.30 se poprvé střetne Sparta s Třincem. Co od bitev o postup do finále čeká Martin Procházka? Jsou tečované střely dílem náhody nebo částečně i uměním? Co si myslí o výkonech sudích a nastoleném metru, podle kterého v play off posuzují hraniční zákroky? Užijte si hokejovou debatu v pořadu Čistá hra. 

Martine, stěžují si někdy hokejisté na nekvalitní ledovou plochu?

Ano. V současnosti už jsou arény lepší a ledy kvalitnější, ale dřív byly ledy buď přemražené nebo nedomražené. Spíš si hráči stěžují, když je led měkčí, protože těžší hokejisté se pak boří a je pro ně bruslení náročnější. Já s tím ale problémy neměl.

Jaká hala je vyhlášená tím, že má kvalitní led?

Vždy se mi dobře bruslilo v Plzni. Bylo to tam rychlé a tvrdé, podobně to vypadalo i v Litvínově. Tyto dvě arény mně vyhovovaly.

Jsou tečované střely a dorážky hlavně o štěstí nebo je to i kus umění?

Je to nacvičená věc. Hráči to trénují. Přiznám se, že já se bál chodit před gólmana a teď to všem radím, aby to dělali. (smích) Záleží z jaké vzdálenosti střela letí. Pokud je to rána od modré čáry, tak máte dost času se zorientovat. Pokud pak jde střela z vrcholu kruhů, tak to je o čtyři, pět metrů blíž a tam už nemáte moc času uhnout dělovce.

I na rozbruslení můžeme pozorovat, že obránce střílí puky od modré čáry a hráč cloní brankáři anebo čepelí zkouší tečovat puk. Je to umění. Ale v souboji s bránícím hráčem je to složité.  

Čtěte také

Když se řekne teč, tak se ti jako první vybaví Pavel Patera?

Spíš Jirka Dopita. Měl velkou čepel, protože dokázal rukama to utáhnout. Prý dřív hrál házenou, takže to byla chodící „almara“. Všichni hráči říkali, že se proti němu nedá vyhrát vhazování. Zároveň i výborně tečoval. Člověk se prostě nesmí bát střely.

Dělal jsi takovou typickou brzdu před bránou, kdy hokejista „zasněží“ brankáře?

Nedělal jsem to. Co tak vnímám, tak poslední dobou se hráči tak respektují, že už tolik konfliktů nevidíme. 

Pardubice versus Litvínov

Posluchač Luděk: Nepřišly vám první dva duely semifinále mezi Pardubicemi a Litvínovem trochu nudné?

Ano. Hraje se hodně opatrně, téměř v rukavičkách. Je z toho patrná taktika, že nikdo nechce pustit soupeře do přesilových her. V prvním utkání tam bylo několik zákroků na hraně, ale i rozhodčí nastolili dost benevolentní metr. Sami trenéři se vyjadřovali tak, že v základní části by se určité zákroky jistě pískaly. Nelíbí se mi to, protože je v tom pak guláš.  

V prvním zápase se Litvínov pokusil hrát co nejdéle na bezbrankový stav, utrápit soupeře, protože Pardubice jenom bušily. V druhém duelu si ale po první třetině asi něco Litvínovští řekli, protože pak se hrál zábavnější a vyrovnanější hokej. Myslím si, že ve druhé a třetí třetině dokonce Litvínov přestřílel Pardubice. Byl bych radši, kdyby byl výsledek třeba 6:4 a mohli jsme vidět otevřenější hokej. 

Petr Tomášek (PT): Litvínov už má postupem do semifinále splněno nad plán. Nechápu proč tedy přijede do Pardubic a čtyři třetiny tam hraje beton. Můžou to přeci zkusit a hrát útočně. Doufám, že na domácím ledě budou hrát lépe. Nechápu i rozhodčí, protože z přesilovek padá nejvíc gólů a oni téměř žádné týmům nenabízejí. 

Jsou rozhodčí v play off benevolentnější?

Nevím proč se některé fauly vůbec nepískají. V základní části je skoro za každé seknutí do hokejky vyloučení a teď nic. Říká se, že play off je o jiných soubojích, ale tak to není. Jsou to stejné souboje. Mělo by se pískat rozhodně víc.

Posluchač Pavel: Dnes slaví 80. narozeniny František Pospíšil. Jak na něj Martin Procházka vzpomíná?

Na Frantu vzpomínám rád. Potkával jsem ho nejen na Kladně, ale párkrát jsem s ním byl i na Moravě ve vinařském sklípku. Sype jeden vtip za druhým a s každým dalším vínem to byla velká zábava. Na ledě to byla obrovská ikona a s Františkem Kaberlem starším byl na Kladně rozhodně nejlepší dvojici. 

Posluchač Marek: Startuje finále Chance ligy mezi Zlínem a Vsetínem. Koho Martin tipuje jako barážového soupeře Kladna?

Myslím si, že letos finále Chance ligy zvládne lépe Vsetín. Bude to derby, takže se nedá moc odhadovat. Vsetín ale bude odpočatější. Dostal jsem i nabídku, abych dnes ve Vsetíně vhazoval slavnostní buly prvního duelu, ale jelikož začíná semifinálové série extraligy mezi Spartou a Třincem, tak jsem to musel odmítnout.

Baví tě druhá nejvyšší česká hokejová soutěž?

Zápasy posledních čtyř týmů už byly hodně záživné. Finálová série bude velká řežba. Vsetín a Zlín si nenechají nic zadarmo.  

Změnilo se nějakým způsobem chování rodičů na hokejových stadionech a mládežnických turnajích?

Když jsem na Kladně začínal v kategorii v šesté třídě, tak tam byly dva týmy, které mezi sebou měly velkou rivalitu. I rodiče tam byli hodně aktivní, někdy i agresivní. Když jsme ale s týmem jeli na turnaj do Zlína, tak se chovali jinak a jeli si to tam užít a ne se tam poprat. To, co jsem ale někdy zažíval na Kladně, bylo šílené. Není to pak dobrá vizitka, rodiče by na to měli nahlížet jako na týmový sport a neřešit pouze svoje ambiciózní dítě.

Sparta versus Třinec

V 18.30 začíná první semifinálový duel mezi Spartou a Třincem. Co od této série očekáváš?

Třinec umí odehrát play off. Jsou schopni to odehrát na jeden gól, odblokovat střely atd. Sparta je ale letos mnohem lépe připravená. Pražané měli po čtvrtfinále dost dlouhou pauzu, tak možná v prvním zápase nebudou úplně svěží, ale jinak budou připravení.     

Trochu mě překvapila slova kapitána Sparty Michala Řepíka, který prohlásil, že Třinec je v sérii favoritem. Spíš je to takový pokus, že chce hodit tíhu na Třinec, ale pro mě je v sérii favoritem na postup Sparta. 

Mají hráči Sparty v hlavách, že Třinec v posledních letech v play off jen vítězil?

Podle mě se to snaží z hlavy dostat. Sparta byla loni v zápasech lepší, ale prostě Ondřej Kacetl zavřel bránu a stačilo to. Třinec dokázal z minima vytěžit maximum, ale Sparta se z toho ponaučí. Myslím si, že půjde do většího rizika a bude na tom lépe.

PT: Třinec loni vyhrál jeden zápas v Praze asi na devět střel.

Kudy povede hokejová cesta Třince?

Nebudou nic extra měnit. Budou se snažit dostat do vedení a pak hrát beton. 

Pořád se také mluví o tom, jak dlouho už Sparta nevyhrála titul. Vnímá to aktuální kádr Pražanů?

Hráči si to tolik nepřipouštějí. Určitě si z toho takovou hlavu nedělají.

Tip na výsledek dnešního zápasu Sparty s Třincem?

MP: Půjde to do prodloužení.

PT: Sparta první zápas prohraje, protože bude zrezivělá. Pak se podle mě uklidní, řeknou si, že hráli za 28 dní jen čtyři zápasy, zlepší se a v celé sérii uspějí.

Martine, kdyby ti přistála na stole nějaká nabídka angažmá z extraligy, šel bys do toho?

Byl jsem osm let v roli asistenta trenéra u mládeže a je to jiný život. Muselo by se jednat opravdu o hodně zajímavou nabídku. Neříkám, že bych nabídku nepřijal, ale musel bych o tom výrazně přemýšlet. 

Pardubice v play off spoléhají na čtvrtou formaci, která dala pět gólů v šesti zápasech...

Viděl jsem je v sérii proti Hradci, kde podávali Mandát a Vondráček skvělý výkon. Šlape jim to. 

Co se dělo v zápase mladých hokejistů deváté třídy v Plzni, ale i Mladé Boleslavi? Jak zareagovat na simulování mládežníků? Jak moc Martinovi Procházkovi chutnají lázeňské oplatky? Dejte si Čistou hru a užijte si každý zápas play off extraligy ve vysílání Radiožurnálu Sport a na internetu.

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport

Související