Pardubické dopravní hřiště po drobných opravách otevírá. Větší rekonstrukce je v nedohlednu

12. duben 2024 06:20

Dopravní hřiště na pardubické Dukle mělo být otevřené už 1. dubna, ale není. Rodiče s dětmi musí vydržet do soboty. Problém byl v tom, že se nepovedlo včas dokončit potřebné drobnější opravy. Navíc bylo zrušené výběrové řízení na celkovou rekonstrukci.

Generální oprava dopravního hřiště v Pardubicích má totiž kvůli loňské kauze s veřejnými zakázkami na magistrátu zpoždění. Město musí zopakovat tendr na projekční práce, teprve potom modernizuje hřiště, kde se školáci učí orientovat v silničním provozu.

Poslední větší investice dopravní hřiště vylepšily před 12 lety. Vznikl tam například minigolf nebo řídicí letecká věž, která slouží jako prolézačka. Městský obvod V proto uvolnil milion korun do rozpočtu města na celkovou opravu dopravního hřiště. Na konci loňského roku magistrát zahájil výběrové řízení na projekční práce, ale zrušil ho kvůli kauze se zakázkami, v kterých figurovali místní politici, mimo jiné bývalý primátor Martin Charvát (ANO).

Minigolf už nebude

„Výběrové řízení bylo zrušeno a je znovu vypsané na projektanta, abychom mohli vyprojektovat hřiště, aby se opět stalo chloubou Dukly. Stavební práce by ideálně neměly narušit chod, zavřít dětské hřiště na rok je nereálné, lepší to dělat na etapy," řekl ředitel městské policie Jan Halda. Co se bude na hřišti měnit a vylepšovat, ukáže až projekt. První návrhy už jsou.

Dopravní hřiště v lesoparku Dukla v Pardubicích

Na hřišti je kopec, po kterém děti na kolech dlouhodobě jezdit nesmí, protože je moc prudký. „Stávaly se tam dětem úrazy. U věže se ošlapávají její základy, jsou tam ostré hrany, je potřeba dotáhnout bezpečnost dopravního hřiště,“ řekl Halda.

Minigolf, který je už roky mimo provoz, zanikne. Podle Haldy byla v minulosti zvolená nevhodná technologie. Golfová zastavení lemuje železná konstrukce, v ní jsou desky, které návštěvníci postupně prošlapali.

O víkendu otevře

Dopravní hřiště je teď zavřené, údržba potřebná před zahájením sezony je ale hotová a podle Haldy mohou rodiče s dětmi očekávat provoz od soboty 13. dubna. „Urgovali jsme opravy dětských prvků, které byly porozbíjené, jak si na to občané stěžovali. Bohužel se nepodařilo zajistit servis do 1. dubna, z důvodu bezpečnosti dětí rozhodli hřiště ještě neotevřít," řekl Halda.

Například na dětských prolézačkách ve tvaru letadel byla prošlápnutá prkna nebo na houpačce bylo uvolněné lanoví. „V tuto chvíli máme všechno opravené, máme na to revizi," řekl Halda.

Dopravní hřiště v lesíku na sídlišti Dukla funguje patrně už desítky let a je velmi oblíbené. V roce 1999 ho převzala pod svoji správu městská policie. Hlavním jejím úkolem je dopolední dopravní výuka žáků.

autoři: Drahomíra Bačkorová , Honza Ptáček | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související