Pardubický park Červeňák bude mít osvětlenou cyklostezku i vyhlídky, práce začnou příští rok

2. únor 2024 09:15

Práce na úpravách a oživení pardubického přírodního parku Červeňák by měly začít příští rok. Lokalitu převzalo město od ministerstva obrany na jaře roku 2019 s podmínkou, že po dobu 20 let zůstane na místě zeleň a nebude tam možné prodávat ani pronajímat pozemky. Radnice už nechala odstranit náletové dřeviny, zprůchodnit hlavní cesty, ochránci přírody také rozšířili tůně pro vzácné živočichy a opravený je jeden ze dvou mostů. Na další práce je připravený projekt.

Park bude i nadále sloužit pro rekreaci a zachová si přírodní ráz, ale radnice tam chce regulovat a omezovat nepůvodní druhy, jako jsou třeba právě náletové dřeviny a invazivní rostliny. Oblast kolem Chrudimky je totiž evropsky významnou lokalitou, žijí tam chráněné druhy. Tůně, kterých má být ještě víc, jsou líhništěm vzácných živočichů. Úpravy by proto měly být co nejmenší, každopádně v plánu jsou cyklostezky a pěšiny, které propojí území Červeňáku s okolními cyklostezkami a pěšinami.

Studie úpravy přírodního parku Červeňák v Pardubicích - vyhlídka z důstojnického klubu

Vyhlídky i cyklostezka

„Neberte úpravy jako stavební. Budou se tam vytvářet cesty. V jedné části by mělo vzniknout i veřejné osvětlení na cyklostezce, což bude značná část celkové ceny. Potom jsou to práce jako uvolnění třešňové aleje, kácení, náhradní výsadba a doplnění mobiliáře tak, abychom se přiblížili té studii,“ popsal primátor Jan Nadrchal (ANO).

V lokalitě jsou stále pozůstatky po armádě, místo bylo do roku 1994 ženijním cvičištěm. Jsou tam například mostní pilíře a objekty, z kterých by měly v budoucnu být vyhlídky pro veřejnost. Celým územím by měly vést dvě naučné stezky, jedna návštěvníky provede různými biotopy a přírodními zajímavostmi Červeňáku, druhá bude odkazovat na vojenskou historii. A v plánu jsou i herní prvky nebo lavičky.

Studie úpravy Červeňáku  - hřiště má využívat vojenskou tematiku, bude mít třeba zákop

O park se v současné době stará spolek Pestré Polabí, město se s ním domluvilo na spolupráci. Pořádají úklidové akce, členové spolku také udržují a ručně sekají cenné louky. Celá revitalizace by měla stát 60 milionů korun. Pokud se v létě podaří získat na projekt stavební povolení, mohly by práce začít příští rok.

Spustit audio

Související