Park továrníka Teyrovského ve Všenorech desítky let chátral. Spolek Na jedné vlně se pustil do jeho záchrany

19. květen 2021

Prvorepublikový park ve Všenorech kdysi zdobily altánky a sochy. Velkoryse pojatá zahrada továrníka Teyrovského později upadla v zapomnění. Desítky let zarůstala plevelem a kupily se v ní odpadky. Potomci bývalého majitele a členové spolku Na jedné vlně se na to už nemohli dívat a pustili se do záchrany parku.

„V době mého dětství, to byla padesátá léta, kdy se to sebralo majiteli Teyrovskému a začalo se to systematicky ničit a parcelovat,“ vzpomíná Eliška Bubníková, která bydlí v sousedství parku už 68 let. „Dostávali to lidi k dispozici jako stavební parcely a někteří schválně ničili sochy a nápisy.“

Členové spolku Na jedné vlně spolu s některými potomky továrníka Teyrovského se na úpadek kdysi nádherného místa už nedokázali dívat, a tak po letech devastace svitla parku nová naděje. Spolek byl založen v roce 2018 a od té doby se snaží zvelebit Všenory a okolí. Dobrovolníci sázejí stromy, zachraňují staré budovy a vylepšují nádraží. Tentokrát se padesátka dobrovolníků vypravila do zarostlého parku. Vytrhali plevel, posbírali odpadky a odkryli zarostlé schodiště, které areálu dominuje.

Socha Jana Žižky ve Všenorech je ukrytá v zeleni

„Park Teyrovských je skutečně unikátní místo. Postavil ho prvorepublikový továrník Edmund Teyrovský,“ vysvětluje Martin Lánský. „On si tady postavil vilu, tak jako spousta bohatých Pražanů za První republiky.“ Původní podobu areálu ještě pamatuje i Karel Teyrovský, jehož dědeček park zakládal. Před časem se dokonce pokoušel spolu se synem Martinem schodiště opravit. Na větší rekonstrukci ale chybí síly, čas i peníze.

Rodina v tuto chvíli vlastní jen zlomek původní plochy parku. Velkoryse pojatá schodiště, balustrády i sochy se rozpadají. Jezdecká socha Jana Žižky z Trocnova obrostla mechem. Místní by obnovu a zpřístupnění parku uvítali. Jedinou nadějí pro záchranu velkolepé zahrady jsou v tuto chvíli právě lidé ze spolku Na jedné vlně. „Ten park to má za pět minut dvanáct. Když se sem nenapře energie a peníze, tak definitivně zchátrá,“ říká Martin Lánský. „Teď se snažíme s pomocí dalších odborníků zjistit, co se dá pro záchranu parku udělat dál.“

Spustit audio

Související