Partnerství psané historií aneb 960 kilometrů na kolech z Dolní Dobrouče do italského Rovereta

31. červenec 2023

Z okresu Ústí nad Orlicí v Pardubickém kraji do nejsevernějšího italského regionu Trentino, to je trasa, po které budeme tentokrát putovat v pořadu Na cestách s Petrem Voldánem. A nebude to obyčejný výlet. Jak vám potvrdí v rozhovoru Lenka Winklerová a David Jakubec, dva z účastníků cesty mezi partnerskými městy Dolní Dobrouč a Marco, dnes už častí města Rovereto, znamenalo to totiž pro šest nadšenců překonat na kole úctyhodných 960 kilometrů. 

Onu šestici navíc netvořili žádní profesionálové. Prakticky nikdo z nich nejezdil do té doby na kole trasy delší než 15 kilometrů, někteří si s kolem "tykali" po delší době.

Tréninkově i do rozhlasu v Pardubicích

Pochopitelně mě zajímalo, jak se na takovou štreku lze připravit. A dozvíte se, že i na rozhovor do pardubického studia Českého rozhlasu se vydali nadšenci z Dolní Dobrouče na kole.

Čtěte také

Trénovali na trasu, která zahrnovala průjezd i Brennerským průsmykem na rakousko-italských hranicích. Jen pro představu, řeč bude o nadmořské výšce 1 374 metry.

Ale jak tvrdí v pořadu "Na cestách" svorně Lenka Winklerová i David Jakubec, nebylo to až tak zlé. Uslyšíte, že k nejtěžším úsekům pro cyklistickou výpravu do partnerského města v Itálii paradoxně patřil úsek přes naši Vysočinu.

Partnerství nikoli na papíře

Pochopitelně mě zajímalo, jak se vůbec zrodilo partnerství města v Pardubickém kraji s místem na severu Itálie a kdo přišel s neobvyklým nápadem vydat se tam zrovna na kole. V dalším vydání pořadu "Na cestách" vám objasníme obojí. Myšlenka na cestu se zrodila právě v hlavě Davida Jakubce.

Čtěte také

A že je s ním u mikrofonu jedna ze dvou ženských účastnic čtrnáctidenního cyklistického dobrodružství, to je vlastně odklon od původní myšlenky na tzv. "pánskou cyklo jízdu". Jenomže ne každý, koho s myšlenkou skoro tisíc kilometrů dlouhé trasy do Itálie cyklistický nadšenec David Jakubec oslovil, nakonec našel odvahu nebo i čas.

A pokud jde o to partnerství. Mezi městy a obcemi nejen v Evropě je to celkem běžné, ale leckde je omezené jen na sem tam vykonané návštěvy. Což rozhodně neplatí pro Dolní Dobrouč a Rovereto a jeho část Marko. Vztahy se začaly rýsovat už za Rakouska-Uherska.

Italské rodiny to odstartovaly

Podrobněji dlouholeté kontakty obou měst probereme s Lenkou Winklerovou a Davidem Jakubcem ve vysílání.

Čtěte také

Teď jen napovím, že Rakousko-uherská monarchie v době před první světovou válkou přestěhovávala lidi z regionů ohrožených frontou do vnitrozemí. A tak přesídlily rodiny z městečka Marco do Dolní Dobrouče.

Dozvíte se také, že na začátku partnerství putoval dopis starosty z Pardubického kraje do Itálie kamionem. Je toho zkrátka na tomto partnerství i okolnostech cyklistické výpravy, o které je pořad "Na cestách", zajímavého hodně.

Své by mohli o konkrétní spolupráci vyprávět hasiči Dolní Dobrouče i italského Marca, skauti, za pozornost stojí například i zásilka roušek, ušitých u nás pro italské přátele při epidemii covid 19.

Brixen i cyklostezkou u Dunaje

Čtěte také

Pořad "Na cestách" vám prostřednictvím zážitků Lenky Winklerové a Davida Jakubce zprostředkuje podrobnosti také o tom, jak si cyklistická parta na trase propojila Havlíčkovu Borovou s Brixenem, jaké to je projíždět se cyklostezkou kolem Dunaje, jak moc náročné je šlapat 960 kilometrů, co se na takové trase jí, jestli se musí i opravovat kola a poradíme, co zajímavého můžete vidět v Dolní Dobrouči a okolí a také v blízkosti Marca a Rovereta na severu Itálie.

Stačí, když si na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové nebo Českého rozhlasu Pardubice naladíte pořad "Na cestách" s Lenkou Winklerovou a Davidem Jakubcem v pondělí 31. července v obvyklém čase po 18. hodině. Nebo si nás najděte v audioarchivu. Těšíme se na Vás.

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související