Pašák Vysočiny bulteriér Max je psí klaun, ale ne každý jeho smysl pro humor chápe

20. listopad 2023

Ze 196 přihlášených psů v anketě o Pašáka Vysočiny letos zvítězil Max. Je to temperamentní pes plný legračních nápadů, který svým páníčkům dělá radost už tři roky a ke všem se chová přátelsky.

Max je součástí rodiny Martina Košťála už tři roky

"Miniaturní bulteriér je plemeno vyšlechtěné v Anglii křížením buldoka a teriéra, je staré asi 150 let a původně bylo vyšlechtěné pro lov krys. Z toho teriéra mu zůstala asi jenom ta veselost a hravost, myši totiž nehrabe," představuje Pašáka

Je jako buldozer, hravý živý pes. "Když vás vítá, tak vás přeskočí, podběhne, přeběhne, zbourá, ne že si sedne a bude vrtět ocáskem." Maxe získala rodina od lidí, kteří ho velice rychle vrátili ve velice mladém věku, a po předání se ani nezajímali, jak se dál má.  To u Košťálů se po trošku perných začátcích brzy všechno obrátilo v dobré a Max je parťák pro rodiče i dvě malé děti. "My jsme se porozhlíželi po živém aktivním psovi na túry, které chodíme. A ta jeho klabonosá hlava se nám líbila, není moc typická," vzpomíná Martin na dobu, kdy Max přišel do rodiny.

Max je pes bojavej, ne bojovej
Max je temperamentní pes plný legračních nápadů

Bulterier - přátelská skupina s pozitivním nábojem

Maxe v soutěži o Pašáka Vysočiny podporovali členové facebookových skupin zaměřených na bulteriéry. Toto plemeno potřebuje podporu, protože v mnoha lidech budí strach a bývá řazeno mezi takzvaná bojová plemena.

Martin Košťál s Maxem

"Adopce bull plemen z útulků jsou nízké, náklady na operace vysoké, je to složité. Takže jsme se rozhodli celou výhru rozdělit mezi vybrané útulky, na kterých se se všemi hlasujícími shodneme. Podpoříme je nejen touto výhrou, ale uděláme mezi sebou i sbírku a nakoupíme hračky a všechno. Budou Vánoce, tak jim uděláme radost, slibuje výherce. "I když ten náš je pes bojavej, ne bojovej," směje se Martin Košťál. "Možná u někoho budí strach, ale nám se líbí a jiného bychom nechtěli," říká s láskou majitel Pašáka Vysočiny 2023. 

Spustit audio

Související