Pavel Kosatík: Francie? Bylo jen otázkou času, kdy to bouchne. Emoce přistěhovalců vláda léta ignorovala

3. červenec 2023

Násilné protesty ve Francii, které vyvolala smrt 17letého mladíka po policejní dopravní kontrole, neutichají. Nepokoje se rozlily i do zámořských departementů. Výjimečný stav, ke kterému vyzývá pravice, ale prezident Macron zatím nevyhlásil. Jak chce eskalaci násilí zastavit? Podcenili francouzští politici doutnající napětí ve společnosti? Publicista Pavel Kosatík v audiozáznamu ještě vysvětlí, co se děje mezi Romy a Ukrajinci v Pardubicích, a připomene Franze Kafku.

Francouzský prezident Emmanuel Macron kvůli napjaté situaci v zemi předčasně opustil summit EU a zrušil závěrečnou tiskovou konferenci v Bruselu. Kvůli nepokojům odložil i plánovanou cestu do Německa. Výjimečný stav ale zatím nevyhlásil. „Přiznal by totiž, že je situace normálními prostředky neřešitelná. Pořád není vyloučeno, že se situace zklidní. Za poslední noc počet zatčených prudce klesl,“ říká v pořadu Jak to vidí... publicista Pavel Kosatík.

Přesto je podle něj dobré vnímat aktuální situaci ve Francii i v delším časovém horizontu. „Nechci úplně říkat, že Francie má v pouličních nepokojích tradici, ale přece jenom jsou země, kde k nim dochází častěji, a země, kde jsou téměř vyloučeny. A Francie bohužel patří do první skupiny.“

Negativní emoce

K tak masivnímu a rychlému rozšíření nepokojů by však jistě nedošlo, kdyby problém dlouhodobě nedoutnal pod povrchem.

Čtěte také

„Francouzská společnost léta negativní emoce mezi mladými přistěhovalci podceňuje. Když se ale něco takového nechá dlouhodobě skrytě vyvíjet a doutnat, je jen otázkou času, kdy to bouchne. Před pár lety jsme byli svědky něčeho podobného v Americe,“ připomíná Kosatík.

Důvod, proč se nepokoje rozlily z Paříže i do zámořských departementů, je podle Kosatíka právě v naakumulované negativní energii. „Mladí muži přestali důvěřovat systému. Nejsou přesvědčeni o tom, že když se budou chovat pozitivně, když budou dodržovat zákony, že to k něčemu povede. Neuvěřili výkladu, že kluk, který se pokusil policistovi ujet, spáchal trestný čin. Racionalita se odpojila a už jen bouří emoce. Radujme se, že k tomu tady nemáme sklony.“

Destrukce státu

Třetina zatčených jsou podle Emmanuela Macrona mladí, nebo dokonce velmi mladí. Podílejí se na rabování, vypalování škol, policejních stanic... Ušetřen nebyl ani dům starosty malého městečka. „Nechci to bagatelizovat, ale u třináctiletých dětí je to hec. Hluboký myšlenkový základ jejich počínání nemá. Určujícími složkami jsou ti, kteří patrně chtějí destruovat stát a společnost. Takoví lidé ovšem existují v každém systému.“

Řešením tedy podle Kosatíka je co nejdříve obnovit důvěryhodnou a konsenzu se podobající atmosféru. „To ale samozřejmě není záležitost jednoho prezidentského projevu. Nedůvěra nabíhala léta. Takže si nepředstavujme, že se řešení dostaví v nějakém krátkém časovém intervalu,“ uzavírá Pavel Kosatík.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.