Pavel Růžek: Bez tebe a bez kůže. Jak přežít na drsném českém severu za soumraku socialismu

Znovuobjevené syrově uhrančivé povídky zásadního autora české prózy. Premiéru poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání. Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Účinkuje: Jan Holík
Připravila: Petra Hynčíková
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 7. 1. 2024
Natočeno v plzeňském studiu Českého rozhlasu.
Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Jako kdybyste Hrabala křísli Bukowským, působí otevřené povídkové vzkazy Pavla Růžka. Psaní obětoval vše. Včetně svých blízkých a vlastního zdraví. Jeho rozervaná duše se otiskla v pozoruhodném literárním díle, které patří k tomu nejlepšímu v české literatuře.

Nenapravitelný romantik a zároveň nezávislý bohém Pavel Růžek se v nultých letech vrátil od překladů a učení k soustředěnému psaní. Drásavě obnažená vyprávění s ostrou bilanční a autobiografickou linkou jsou nekompromisní výpovědí o životě na českém severu a odlehlých koutech jihozápadních Čech, kde Růžek působil na několika menších školách jako učitel angličtiny, tlumočník a překladatel.

Odešel ze života předčasně v nedožitých šedesáti letech v roce 2011. V Četbě s hvězdičkou nabízíme výběr z jeho vrcholných povídek, syrových a mimořádně silných příběhů, které jsou po okraj naplněné drásavě upřímnou láskou k životu.

Spustit audio

Související