Péče o bezový sad se rovná péči o vinici, říká bezová farmářka

2. červenec 2023

Všichni víme, jak jsou květy bezu černého lehoučké až éterické. „Jen loni jsme sesbírali asi tunu, možná spíš 650 kilogramů květů. Samotné květy jsou lehké, ale práce je to náročná, protože sbíráme většinou v červnu, za plného slunce a při tom toho opravdu hodně nachodíme. Jen když se projdete naším statkem, je to 12 kilometrů. Péče o bezový sad se v zásadě rovná péči o vinice,“ říká Renata Vondráková, bezová farmářka.

Bezinka je přitom keř, který vídáme téměř na každé mezi, v remízkách a na okrajích lesů, mnohdy je součástí zahrad.

Černý bez

Ale komerční pěstování na uživení celé rodiny? Renata Vondráková se svojí rodinou to dokázala. Opustili dobrá zaměstnání, změnili životy a na dohled od hory Blaník založili před několika lety bezový sad. 

Co obnáší péče o něj? Jaký je podíl ruční a strojové práce? Jak bezové květy a plody člověku prospívají? Odpovědi na tyto a mnoho dalších otázek uslyšíte v Hovorech Evy Hůlkové.

autor: Eva Hůlková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.