Pečená hrušková povidla. Hodí se na koláče i jen tak k namazání na chleba
„U nás v rodině mají tradici pečená hrušková povidla. Moravská babička pekla frgály na každou slavnost a ty jsou s hruškovými povidly nejlepší,“ napsala Dana Vašková z Písecka. O svůj recept se podělila v pořadu Dámská jízda.
Suroviny:
5 kilogramů hrušek
2 lžíce jablečného octa
500 gramů cukru krupice
1 lžička mleté skořice
4 lžíce rumu
Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostky. Kousky hrušek rozložíme do hlubšího pekáčku a podlijeme jablečným octem. Pekáč dáme do trouby předehřáté na 200°C a pečeme asi 25 minut.
Potom hrušky rovnoměrně posypeme polovinou cukru a dáme znovu na 15 minut péct. Potom posypeme hrušky druhou polovinou cukru a dáme zase péct na 15 minut.
Následně k hruškám přidáme rum a skořici, dobře promícháme a necháme v troubě ještě dalších 5 minut.
Na závěr vše řádně rozmixujeme a plníme do čistých sklenic. Zatáhneme víčka a necháme alespoň 15 minut stát dnem vzhůru.
Hrušková povidla mají všestranné využití. Můžeme je použít na mřížkový koláč, valašský frgál, šátečky z listového těsta nebo i jen tak k namazání na chleba.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.