Pečená kachní prsa se švestkovou omáčkou. Česká klasika dotažená skvělou omáčkou téměř k dokonalosti

Pokud přemýšlíte, co svým blízkým připravit a jak je příjemně překvapit harmonií chutí, máme pro vás skvělou inspiraci - kachní prsa se švestkovou omáčkou. Pokud zahraniční host požádá o tradiční českou specialitu a není-li vegetarián či dietář, většina našich kuchařů vsadí na pečenou kachnu. Zlaťoučká pečínka totiž jen málokdy zklame.

Kachní maso má výraznou chuť a šikovný kuchař z něj vykouzlí spoustu dobrot. Ale jen pro někoho.

Ingredience
  • kachní prsa 2 ks
  • snítka tymiánu
  • badyán
  • 25 g másla
  • sůl
  • pepř
  • Na omáčku:
  • šalotka
  • olivový olej
  • 250 g čerstvých vypeckovaných švestek
  • cukr krupice
  • červené víno 50 ml
  • hovězí vývar 300 ml

Kvůli množství tuku si na něm nemohou smlsnout lidé se šetřící dietou nebo s vysokou hladinou cholesterolu ani diabetici. Vyšší podíl má hlavně biskup a stehýnka, o něco méně (ale až po odstranění kůže) je v prsíčkách.

Kachní svalovina obsahuje vysoké procento plnohodnotných živočišných bílkovin i vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E). Protože však jde o maso prorostlé sádlem, je nutné počítat také s vyšší dávkou cholesterolu a nasycených mastných kyselin.

Kachna ale není jen naší doménou, na nedostatek příznivců ve světě si její lahodné maso rozhodně nemůže stěžovat. Proto se i cíleně šlechtila. Mezi kulinářsky nejdůležitější v Evropě patří tučnější kachna nantská a masitá bavorská či rouenská. U nás si pozice čím dál víc upevňuje i barbarie, dovezená v roce 1936 z Francie.

Postup:
Nejprve osmažíme nadrobno nakrájenou šalotku.
Když zesklovatí přidáme švestky a cukr. Promícháme a když se cukr rozpustí přilijeme víno a vývar a na mírném stupni vaříme asi čtvrt hodiny za občasného promíchání, až švestky změknou a omáčka trochu zhoustne.
Omáčku udržujeme teplou.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Kůži a tuk na kachních prsou nakrájíme šikmými řezy, dobře je osolíme a opepříme. Rozehřejte nepřilnavou pánev a prsa do ní vložíme kůží dolů. Necháme je smažit 6 až 7 minut, pak je obrátíme, přidáme k nim tymián, badyán a máslo. Necháme ho rozpustit a šťávou potíráme maso. Pak vše přesuneme do pekáčku, dáme do trouby a pečeme ještě 5 až 6 minut, pokud chcete mít maso hodně růžové, 10 až 12 minut na propečenější.
Nakonec maso znovu přelijte vypečenou šťávou a nechte ho 5 minut odpočívat. Maso nakrájíme na tenké plátky, podávejte ho se švestkovou omáčkou.
Jako příloha se hodí například bramborové pyré nebo bramborové špalíčky.

Pokud jde o klasickou kachnu, nejlepší bývají mladé kusy, jejichž hmotnost se pohybuje kolem 2 kilogramů. Křehčí a šťavnatější maso nabízejí samice, kačeři kontrují výraznější chutí. Na trhu se objevují chlazené i mražené, vcelku i porcované, hlavně stehna a prsní část.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.