Pekárna v Horní Plané ukončila provoz. Dlouhodobě jí scházeli kvalifikovaní pracovníci

4. červen 2020 16:01

O pekařinu je na jihu Čech minimální zájem. Důkazem je Horní Planá na Českokrumlovsku, kde po bezmála třiceti letech tamní pekárnu uzavřeli. Může za to dlouhodobý nedostatek kvalifikovaných pracovníků i fenomén takzvaných pendlerů, kteří za prací dojíždějí přes hranice do Rakouska a Německa.

„Já jsem tady pracoval 28 let, pamatuji letní sezónu, kdy se za jednu směnu dělalo šestnáct tisíc housek a deset tisíc rohlíků,“ vzpomíná teď už bývalý zaměstnanec František Hrdlička při vyklízení hornoplánské pekárny.

Chloubou podniku podle něj byly housky, ale i lipenský chleba nebo nopálové pečivo, které tu vyráběli jako jediní v Jihočeském kraji. „Já si myslím, že pekařina umřela. Až nebude moje generace, tak potom už bude těžké najít pekaře,“ dodává.

Slova někdejšího pekařského mistra potvrzuje i Jan Hoffmann, provozní manažer společnosti COOP Jednota Kaplice, která pekárnu provozovala. Lidi z oboru nepřilákaly ani různé benefity jako příspěvek na cestu do práce nebo firemní ubytování.

Čtěte také

„Pekařské řemeslo prakticky není. Nedostává se nám kvalifikovaných pracovníků tak, abychom byli schopni obsáhnout požadovaný objem produkce. To se potom projevuje v ekonomice, tedy ztrátovosti a nakonec nutnosti uzavřít pekárnu,“ říká.

Problém se na Lipensku netýká pouze pekařů. Místní hotely mají nedostatek kuchařů a chybí také řezníci. „To jsou stěžejní profese v potravinářském průmyslu a mají v Německu i Rakousku nesrovnatelně lepší podmínky. Lituji ztráty dalšího regionálního produktu,“ komentuje starosta Horní Plané Jiří Hůlka.

Dlouhodobý nezájem o pekařinu registruje i odbor školství jihočeského krajského úřadu. Českobudějovická Střední škola obchodní je prakticky jedinou školou v kraji, která tento obor nabízí. V závěrečném třetím ročníku jsou v letošním školním roce pouze čtyři studenti.

Spustit audio

Související