Pes v kostele některým svatostánkům ve Velké Británii nevadí, spíš naopak. Jiné pro ně dokonce pořádají mše

Pes je nejlepším přítelem člověka, říká se. A to už hezkých pár tisíc let. V poslední době jsme si zvykli, že není nic neobvyklého brát psa do restaurace, kavárny a dokonce i do kina, kde může slušně vychovaný pes, sledovat film spolu se svým pánem. Může ale pes do kostela? Do drtivé většiny našich katolických svatostánků by psa nejspíš nepustili. Ve Velké Británii do řady anglikánských kostelů mají psi vstup povolen a jsou tam dokonce vítáni.

Čtěte také

Malá cedulka u vchodu hlásá: psi na vodítku mají vstup povolen. Psa mám, vodítko také, ale přece jen trochu rozpačitě postávám před gotickým portálem. Když mi však zřízenec pokyne, vstupuji se svým křížencem Mikešem dovnitř. V kostele potkávám paní Judy s kokršpanělem, která je stejně udivená.

„Jsem docela překvapená, že jsme mohli se psem do katedrály. Řekla bych, že to není běžné. Jsme tady na návštěvě u manželovy rodiny, jinak žijeme kousek od Oxfordu. Nikdy jsme doma nezkoušeli vzít psa do kostela. Ale nakonec, proč ne,“ zamýšlí se Judy.

Přijde k nám, klidně i se psem! 

Pes v kostele, zejména tom katolickém, není dnes obvyklý zjev. Ve středověku však bylo ve svatostáncích tolik psů, že anglické farnosti zaměstnávaly specializovaného psího drába, který bděl nad pořádkem.

Vyháněl z chrámů toulavá psiska a umravňoval psy, kteří, byť nezváni, přišli za svými pány. Časy se ovšem změnily a v některých kostelech jsou psi teď přímo vítáni.

Čtěte také

„Chceme, aby sem mohli lidé svobodně přijít a přemýšlet o Bohu a setkat se s ním. Nechceme jim při tom klást žádné překážky. Velmi často je to tak, že lidem říkáme: vítejte a vzápětí jim řekneme: psa si s sebou ale vzít nemůžete, nesmíte fotit, nesmíte si s sebou vzít pití nebo zmrzlinu.“

„Sice je přivítáme, ale vzápětí jim začneme říkat, co mají a co nemají dělat. A lidi jdou zase pryč. Tady v naší katedrále, chceme, aby se lidé skutečně cítili být vítáni,“ vysvětluje kanovník katedrály v Norwichi Andy Bryant.

I psi můžou mít své bohoslužby

Můj pes Mikeš se už trochu nudí a tak se jdeme podívat do klenutých klášterních chodeb, které lemují rozsáhlé travnaté nádvoří. Tady potkávám psího návštěvníka. Jak se dozvídám od jeho majitelky, v kostele je jako doma.

Pastor Andy Bryant

„Angličané jsou národem milovníků psů a někde to respektují. Existují dokonce speciální bohoslužby pro psy, kde mohou dokonce dostat i požehnání. Bydlíme v hrabství Lincolnshire a párkrát jsme na takové bohoslužbě s naší Lorry byli a kněz ji tam požehnal,“ směje se paní Liz.

„Víme, že vztah mezi člověkem a psem je něco zcela mimořádného. Že tito mazlíčci jsou často součástí rodiny. A vyloučit jednoho z členů rodiny, to bylo přece zvláštní. Bůh stvořil nejen lidi, ale všechny tvory. My zde oslavujeme život v jeho celistvosti. Naše lidství i náš vztah k domácím mazlíčkům,“ doplňuje kanovník Andy Bryant.

Katedrála v Norwichi není zdaleka jediná, kam mohou návštěvníci doprovodit jejich čtyřnozí přátelé. Ti mohou například i do slavné katedrály v Salisbury. A na rozdíl od lidí, nemusí ani platit vstupné.

autoři: Jaromír Marek , aka
Spustit audio

Související