Pestrý filmový program, workshopy se světoznámými tvůrci, ale i dlouhé fronty na projekce. Letní filmová škola úspěšně zakončila svůj 49. ročník

4. srpen 2023

Letošní 49. ročník Letní filmové školy v Uherském Hradišti dospěl do svého konce. Potýkal se s enormním zájmem diváků a nekonečnými frontami na projekce. Návštěvníci si však krom zajímavých filmů mohli užít také koncerty, workshopy a výstavy. Úspěch sklidil i narozeninový program Českého rozhlasu. Do distribuce AČFK letos diváci vybrali španělský snímek Mamacruz režisérky Patricie Ortegy. Ozvěny LFŠ naplánovalo kino Aero v Praze od 25. do 28. srpna 2023.

I letos nabízí doširoka rozkročený program – vedle filmu to jsou literární čtení, divadelní představení, výstavy, besedy, panelové diskuse, a samozřejmě i akce pro děti. Těch sem se svými rodiči jezdí čím dál víc a zakládají tak novou generaci „poučených“ diváků. I díky Letní filmové škole nám tak roste pokolení, které už se ve filmu bude dobře orientovat. A právě o to organizátorům akce jde. Téměř všechny projekce doprovází fundovaný úvod, a v následných debatách s tvůrci se kdokoliv může na cokoliv zeptat. A debaty to často bývají velice výživné; filmaři a další mediální odborníci na ně často a dlouho s povděkem vzpomínají. 

Almodóvar, Brazílie i noční zvrácenosti

Vedle novinek, i těch českých, si připomínáme filmy, které „udělaly“ Pedra Almodóvara, žasneme nad univerzálností Howarda Hawkse, pláčeme nad tragickým osudem vynikajícího scenáristy Jana Procházky, ale těší nás jeho filmy. S virtuální realitou se vydáváme do světa duševního zdraví, v rámci filmového zeměpisu cestujeme do Brazílie, Itálie i do zemí bývalého sovětského bloku, nechybí němé filmy s živou hudbou ani půlnoční zvrácenosti.

Zahajovacím snímkem festivalu je česká sci-fi Bod obnovy, zakončovacím taky české dílo – nositel ceny karlovarské soutěže Proxima, snímek nazvaný Brutální vedro. Tvůrci obou se samozřejmě nevyhýbají ani debatám s diváky. Z dalších hostů, čerstvých laureátů cen Asociace českých filmových klubů, namátkou tři: náš Ivan Trojan, chorvatský režisér Rajko Grlić a filipínský nositel Zlatého lva z Benátek Lav Diaz. V biografech, ve stanech, na uherskohradišťských promenádách nebo u vína či piva ovšem potkáváme plejádu dalších zajímavých osobností z nejrůznějších oblastí filmového, mediálního nebo společenského světa. Včetně studentů, jejichž díla v posledních letech šíří slávu české kinematografie daleko za našimi hranicemi. 

Český rozhlas Vltava je samozřejmě u toho a přináší pravidelné zpravodajství o všem podstatném, co se v Uherském Hradišti děje. 

Spustit audio

Související