Petr Hartman: EET sama o sobě podnikatelské prostředí nenarovná

25. září 2019

Vlajková loď doplula do cílového přístavu. Nečekalo ji tam bouřlivé přivítání a mohutné oslavy.

Konec její plavby nevyvolal zdaleka takové pozitivní emoce, jako její zahájení. Řeč je o elektronické evidenci tržeb.

Čtěte také

Na ni před lety vsadil Andrej Babiš. Také s její pomocí se pokoušel získat přízeň voličů. Například sliby o narovnání podnikatelského prostředí v zemi. Na zisk desítek miliard korun navíc do státního rozpočtu zamezením daňových úniků.

Podnikatelské prostředí v zemi nekřiví pouze rozdílný přístup k plnění daňových povinností. Deformují ho nerovné podmínky, ať už se to týká dotací, nejednotného přístupu úřadů k podnikatelům, různých výjimek ze zákonů a předpisů a podobně.

Elektronická evidence tržeb tak není jediným a nejdůležitějším prostředkem vytvářejícím férové podnikatelské prostředí v zemi. Ostatně zkušenosti těch, kteří už několik let takto evidují, to dokazují.

Co křiví podnikatelské prostředí

Čtěte také

Náklady na pořízení pokladen a jejich provoz nejsou tak nízké, jak autoři této metody tvrdili. On-line propojení ne vždy funguje a zbytečně tím vytváří nervozitu jak u zákazníků, tak i prodejců či poskytovatelů služeb. Rovněž očekávané výnosy v řádu desítek miliard korun se nedostavily.

Zásadní změnu v tom nepřinese ani rozšíření povinnosti elektronicky evidovat tržby na řemeslníky, lékaře a další profese. U lidí pracujících v terénu bude těžké dohlížet na to, jak nové předpisy plní. Instalatér pohybující se po domácnostech patrně nebude mít v patách kontrolora, který bude pečlivě sledovat, zda zaevidoval každou výměnu vodovodní baterie, či vyčištění ucpaného odpadu.

Bude rovněž zajímavé sledovat, jak si někteří ručně zdatní, ale počítačově negramotní řemeslníci, poradí s elektronickými pokladnami umístěnými v moderních telefonech, nebo tabletech.

Čtěte také

Tak, jak si lidé museli zvyknout na zánik malých obchodů či hospod, se možná budou muset vypořádat s úbytkem řemeslníků. Přitom už v současné době je jich žalostně málo.

Zkrátka k bujarým oslavám, že se elektronické evidenci tržeb vyhne už jen málokdo, není důvod. Podnikatelům a řemeslníkům přibyla další povinnost. Marně čekali na to, že jim nějaká jiná ubyde. To v tuto chvíli nehrozí.

Mají se místo toho spokojit se snížením daně z přidané hodnoty na některé zboží a služby. V konfrontaci s řadou administrativních povinností, opakovaných kontrol, neustále se měnících zákonů a předpisů, či stále ještě nedostatečně rychlou vymahatelností práva jim to půjde těžko.

Petr Hartman

Tím spíš, když vidí, že státu utíkají velké peníze jiným způsobem. Nejde přitom pouze o předražené veřejné zakázky. Řeč může být rovněž o fiktivních fakturách za reklamu, nebo účelově vydaných korunových dluhopisech, či jiných formách „daňové optimalizace“. V neposlední řadě lze mluvit o vyplácení dotací, které křiví podnikatelské prostředí v zemi více, než by to činila neexistence elektronické evidence tržeb.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio