Petr Hartman: V Senátu se těžko hledá někdo, komu by na tzv. konsolidačním balíčku něco nevadilo

3. listopad 2023

Bitva byla úspěšně vybojována. Mohla si oddechnout vládní koalice v momentu, kdy ve sněmovně překonala opoziční obstrukce a prosadila tzv. konsolidační balíček. Trvalo jí to od konce června do poloviny října. Kdyby se jí to nepodařilo a sněmovní souboj by dále pokračoval, mohl by se klidně protáhnout až do příštího jara.

Potom by návrh státního rozpočtu na příští rok stál ještě na chatrnějších základech, než je tomu nyní. Tedy v momentu, kdy Fialův kabinet v rozpočtu počítá s tím, že tzv. konsolidační balíček začne platit od 1. ledna. Chybí k tomu ještě dva kroky. Jejich učinění by nemělo být velmi obtížné.

Čtěte také

V Senátu se vládní koalice opírá o dostatečnou většinu. Rovněž prezident republiky by neměl zmiňovaný zákon vetovat. Nechce-li si Fialův kabinet zopakovat trpkou zkušenost s úpravami důchodového systému, měl by ho na stůl dostat včas. Změny měly mimo jiné ztížit odchod do předčasného důchodu.

Mělo k tomu dojít od 1. září. Hlava státu však svůj podpis připojila se zpožděním. Takže novela začala platit až od 1. října. Vládní politici nerespektovali, že prezident může zákon posuzovat až 15 dnů a doplatili na to.

K ideálu daleko

Fialův kabinet to tentokrát bere v potaz. Proto potřeboval prosadit tzv. konsolidační balíček ve sněmovně do půlky října. Na řadu nyní přichází Senát. Jak ukazuje dosavadní dění ve výborech, nemuselo by být jeho projednání pouhou formalitou. Ve dvou za tří výborů nezískal tzv. konsolidační balíček většinovou podporu.

Čtěte také

Pokud by k tomu došlo i při hlasování celého pléna, vrátil by se zákon zpět do Poslanecké sněmovny. Tam by koalice senátní veto přehlasovala. Jde však o čas, kterého kabinet nemá nazbyt. Leden se blíží a s ním i datum, kdy by měl balíček začít platit. Vláda si věří, že ho většina v Senátu podpoří.

Slova senátora za ODS Zdeňka Nytry by ji neměla nechat úplně v klidu. Prohlásil, že nenajde v horní parlamentní komoře člověka, kterému by na tzv. konsolidačním balíčku něco nevadilo.  Právě při projednávání ve výborech se to názorně ukázalo.

Nervozitu by ve vládním týmu mohla umocnit zkušenost s novelou pandemického zákona. Tehdy se musel Fialův kabinet rovněž vypořádávat s opozičními obstrukcemi. Po jejich překonání zažil šok. Zákon neprošel v Senátu. Vrátil se zpět do sněmovny a tvrdý střet s opozicí si koalice mohla zopakovat. 

Petr Hartman, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Ukázalo se, že v horní parlamentní komoře sedí osobnosti, které nejsou vždy ochotny jednat v souladu s přáním stranického vedení. Přesto by bylo velkým překvapením, kdyby byl balíček v Senátu vetován. Vždyť i podle řady vládních poslanců má k ideálu daleko, přesto ve sněmovně prošel. Zkrátka nejenom v Senátu se těžko hledá člověk, kterému by na něm něco nevadilo. Což automaticky neznamená, že nemůže být přijat.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio