Petr Holub: Byla to otázka slušnosti. Senát schválil úsporný balíček

10. listopad 2023

Jde o nepřehlednou novelu celkem 65 zákonů a říká se jí ozdravný balíček, který vylepší státní rozpočet o 150 miliard korun. Málokdo je z něho nadšen, překvapivě slabá je ovšem také jeho kritika. Přesto lze předem říct, že právě tímto krokem se vláda Petra Fialy zapíše do dějin.

I kdyby už neudělala nic jiného, poslouží ozdravný balíček jako argument, že tu nebyla zbytečně. Samozřejmě za předpokladu, že po schválení Senátem balíček ještě podepíše prezident Petr Pavel.

Čtěte také

Nedostatek kritiky i chvály vychází jednoduše z toho faktu, že dokument je příliš složitý a příliš toho neobjasní ani svodky, kde stát zásluhou balíčku něco ušetří a kde něco vydělá, které rozesílá ministerstvo financí.

Nadšení není na místě i z toho důvodu, že zvláště při škrtání dotací postupuje ministr Zbyněk Stanjura jako chytrá horákyně. Stát ušetří přes 50 miliard na tom, že už nebude nadále dotovat cenu elektřiny. Na tom ovšem není nic hodného obdivu, protože státní příspěvek byl výjimečným opatřením od začátku plánovaným jen na letošní rok. K dalším úsporám ve školství a zemědělství došlo jenom tím způsobem, že se neuskuteční dotace naplánované v minulých letech.

Zpátky do civilizace

Může vadit i to, že peníze ušetřené v balíčku poslouží k tomu, aby v rozpočtu na příští rok některé výdajové položky narostly. Proč se musí o tolik zvyšovat důchody, výdaje na obranu a na nepříliš promyšlené investice do dálnic? Už vůbec nedává smysl pravidlo o tom, že ministr zdravotnictví může rušit nemocnice. Ovšem případnými chybami v jednotlivých resortech se hodnota balíčku nesníží.

Čtěte také

Na druhé straně mohou vadit nové daně, i když v tomto případě lze logicky vysvětlit, proč je rozumné zaměstnancům znovu předepsat odvody na nemocenskou, zdvihnout živnostníkům minimální sazbu pojistného, případě zdvojnásobit sazbu daně z nemovitostí.

Jedním z argumentů pro balíček je i výpočet Výzkumného ústavu práce, že nová zátěž postihne rovnoměrně všechny společenské vrstvy. Také proto se objevila jediná námitka z levé strany společenského spektra. Autoři balíčku se podle ní měli víc snažit, aby vyrovnali příjmové rozdíly ve společnosti. To však úkolem balíčku nebylo.

Příprava balíčku byla složitou operací, která musela uspokojit všech pět koaličních stran, aby všichni jejich poslanci a senátoři návrh podpořili. To se podařilo. Skutečný důvod, proč balíček pochválit, je však jeho účel.

Petr Holub

Dluh veřejných financí v Česku vyrostl během krize druhým nejvyšším tempem v Evropské unii po Francii. Pokud jsme měli před rokem 2020 čtvrtý nejmenší evropský dluh, dnes už je devátý nejnižší. Je otázkou slušnosti takový vývoj zastavit a ozdravný balíček k tomu přispěl. Nejásal nikdo z těch, kdo pro balíček ve sněmovně a v Senátu zdvihli ruku, díky jejich hlasu se však Česko a jeho rozpočet vrací do civilizace.

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

autor: Petr Holub
Spustit audio