Petr Holub: Don Quijote opouští ministerstvo

16. červen 2023

Než skutečná práce je důležitější marketing. Starou pravdu si osvěžil odcházející ministr zemědělství Zdeněk Nekula. Jeho výkony na ministerstvu zasluhují opatrnou pochvalu, ovšem v mediálním prostoru totálně prohrál. To byl dostatečný důvod k vynucenému odchodu.

V časech, kdy zdražují potraviny, se ministr zemědělství přirozeně dostane na tapetu, protože se od něj čeká, že proti zdražování bude něco dělat. Nelze však vyčítat Zdeňku Nekulovi, že nic nedělal.

Čtěte také

Sliby, kontrolami a vyhrožováním se opravdu snažil přimět zemědělce, potravináře a obchodníky, ať drží ceny potravin na rozumné úrovni. Dokonce si nechal od antimonopolního úřadu vypracovat analýzu, ze které vyplývalo, že při produkci pěti základních potravin ovládají trh oligopoly. Zvýšené náklady pak tyto oligopoly dokázaly efektivně promítnout do cen a přenést tak veškerou váhu inflace na zákazníky.

Konflikt ministra s obchodníky a velkými agrárníky dospěl do otevřeného nepřátelství a něco takového nemohla vláda se svou smířlivou rétorikou potřebovat. Zdeněk Nekula se tedy snažil, i když v tržní ekonomice nemůže politik do cenotvorby přímo zasáhnout, a jeho mediálnímu obrazu dokonce uškodilo, že se snažil přespříliš. Méně pracovat a víc dbát na svůj obraz v médiích, takové je poučení z Nekulova osudu. Zní to cynicky jen na první pohled.

Zdražování energií

Čtěte také

Příběh ministra Nekuly a zdražování potravin má totiž ještě jeden rozměr. Ve srovnání s Evropou se v tuzemsku potraviny zase tolik nezdražovaly, proti roku 2021 o 30 procent. To je nejméně ze všech postkomunistických zemí s výjimkou Slovinska, protože jinde se v průměru zdražovalo o 40 procent, v Maďarsku o šedesát. Je pravda, že v západní Evropě se zdražovalo ještě méně, ovšem to je zásluhou efektivnějšího zemědělství.

V každém případě si Češi během inflační epizody polepšili v žebříčku nejlevnějších potravin na čtvrté místo v Evropě. Větší zásluhu než donkichotský boj ministra Nekuly na tom má ovšem bankovní rada České národní banky, která se snažila udržet silnou korunu a tím zlevnila import. Vedle prudkého zdražení potravin vyráběných v Česku proto jen mírně zdražily potraviny z dovozu a v průměru jsme dopadli lépe než státy dále na východě.

Petr Holub

Nezpochybnitelný fakt, že jsme náraz inflace v oblasti potravin zvládli nad očekávání dobře, i když možná shodou šťastných okolností, mohl ministr Nekula ve svém marketingu využít. Za pozornost stojí, že mnohem hůře dopadly tuzemské domácnosti při zdražování energií. V dubnu platily o 80 procent víc než před dvěma lety a nepochybně je na místě dotaz, proč na tom byly podle Eurostatu hůře pouze domácnosti tří pobaltských států, Italové a Irové. Ale možná se výměnou na postu ministra zemědělství zodpověděla i tato otázka.

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

autor: Petr Holub
Spustit audio