Petr Holub: Drahota, která se líbí každému

15. duben 2023

Inflace neskončila, i když by to rádi viděli lidé, jejichž peníze na bankovních účtech ztrácejí hodnotu. Odhad, podle kterého Češi v březnu zdražovali o patnáct procent, podle evropských výpočtů o šestnáct a půl procenta, znamená třetí nejvyšší inflaci v Evropě, a kromě toho ještě jistotu, že se cenový růst jen tak nezastaví. Přesto se takové zprávy neberou jako tragédie a logicky tedy vzniká dojem, že se tento vývoj může někomu líbit. 

Hlavním podezřelým je pochopitelně vláda, která se potýká se zadlužením v řádu tří bilionů korun. Pro ni je inflace vítaným pomocníkem, protože patnáctiprocentní zdražení stejným podílem snižuje hodnotu státního dluhu.

Čtěte také

Ministři občas připomenou, že inflace znamená pro státní pokladnu notnou zátěž, protože třeba důchody je nutné zvyšovat podle toho, jak se zdražuje. Ovšem tady stačí valorizaci zpomalit. Prozatím jsou tedy dalšími beneficienty inflačních výnosů také důchodci, jejichž příjmy se valorizují tak rychle, že ve srovnání se zaměstnanci poměrně rychle bohatnou.

Nastartovaná inflace se rovněž stala vhodným prostředím, ve kterém mohou obchodníci i výrobci nekontrolovaně zdražovat. Nemusí jít hned o potraviny, protože příležitost využili třeba vodárenské firmy a obecně provozovatelé služeb. Čekat od nich, že se spokojí se současnou cenovou úrovní, může jenom nenapravitelný idealista.

Nelze popřít, že guvernér České národní banky Aleš Michl vyzývá občany, firmy i stát k uměřenosti, aby se zastavil příliv financí, který roztáčí inflační spirálu, zároveň ovšem v boji s drahotou udržuje silný kurz koruny, na kterém vydělává každý, kdo jezdí nakupovat za hranice.

Vybydlování obecních bytů

Těžko očekávat, že se inflace zastaví, pokud možno rychle. Když se ještě zaměstnanci naučí prosazovat své mzdové požadavky razantněji než dosud, nespokojenost zmizí i mezi nimi. To je opět krásná vyhlídka pro ministerstvo financí, kterému se o to zvýší daňové výnosy.

Čtěte také

Skoro to vypadá, že nás čeká dlouhý čas zdražování, se kterým nikdo nechce nic dělat. Proti tomu, aby vláda, podniky i domácnosti trpěly takovou perspektivu, přesto mluví jedna makroekonomická úvaha.

Inflace znehodnocuje kapitál ve všech podobách, proto má vysoká inflace blízko k procesu známému jako vybydlování obecních bytů. Ekonomický hráč využívá kapitál třeba v podobě realit, maximalizuje svůj prospěch nebo zisk, na konci však zůstane nepoužitelný byt nebo vytunelovaná firma nebo podnik se zkaženou pověstí, od kterého už nikdo nechce nic koupit.

Petr Holub

Stát, podniky ani domácnosti nelze donutit, aby se chovaly odpovědně s ohledem na budoucnost, tedy na zachování kapitálu. U toho, kdo chce na inflaci vydělat, však bude každému jasné, že nejde o odpovědného ani seriózního podnikatele.     

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

autor: Petr Holub
Spustit audio