Petr Holub: Krize, anebo nejlepší rok? Zisky automobilek trhají rekordy

5. duben 2023

Nemají to ti výrobci automobilů vůbec snadné. Už jenom se zaposlouchat do výčtu problémů, kterým museli v minulém roce čelit, může slabým povahám způsobit těžké nervové stavy. Tuzemské Sdružení automobilového průmyslu například dodnes připomíná, že největšími problémy byly „dozvuky pandemie a stále pokračující krize v dodávkách polovodičů“, k tomu se „přidaly ještě drahé energie“ a „navíc klesly prodeje aut – v Česku o sedm procent, v celé Evropské unii o pět“.

Ještě počátkem roku 2023 byla situace napjatá, některé směny se zastavily, netajil další potíže šéf automobilového sdružení Martin Jahn při rozhovoru v České televizi.

Čtěte také

Když člověk vyslechne, s čím vším musí výrobci bojovat, tak skoro začíná přemýšlet, jestli továrníkům nějak nepomoci. Třeba by jim mohl Parlament odhlasovat nějaké dotace, které by jim třeba zlevnily těžko dostupné úvěry anebo doplatily náklady na zaměstnance, kteří dnes v rozpacích stojí nad zastavenými pásy.

Peníze ani žádnou jinou pomoc ovšem automobilkám nepošle člověk, který si náhodou přečte analýzu poradenské společnosti Ernst & Young z počátku dubna. Dočte se v ní zcela nečekaně, že „automobilový průmysl uhání od rekordu k rekordu“.

Takovou oslavu zasluhují údaje o tom, že 16 největších koncernů světa loni zvýšilo obrat o 18 procent, zisk o 16 procent. Jinými slovy zisk vyrostl z roku na rok o 22 miliard eur, což je částka, která nemá daleko k hrubému domácímu produktu Česka.

Paradoxní ekonomický jev

Smršť miliard není třeba dále komentovat, snad jen stojí za to připomenout, že největší obrat vykazuje Volkswagen, který těsně předstihl Toyotu. V obou případech jde o firmy, které mají továrnu v Česku, takže prosperita se týká i tuzemska.    

Čtěte také

Vysvětlit paradox, jak se při nižším prodeji může zlepšit výnos a hlavně zisk, vysvětlili experti Ernst & Young prostými slovy: „Minulý rok byl ve znamení potíží s dodávkami dílů a zároveň vyrostla poptávka především po luxusnějších autech. Výrobci mohli nasadit vyšší ceny a to jim zajistilo rekordní obrat i zisky.“

Budiž to výrobcům přáno, zvláště ze strany Česka, jehož ekonomika na automobilkách závisí. Jen není úplně jasné, proč se dosud ozývají nářky, jak těžko výrobci přežívají v této zlé době.

Petr Holub

Může to být obvyklý lobbismus, který chce vylepšit pozici továrníků na tuzemském trhu. Spíše však jde o to, zakrýt paradoxní ekonomický jev. Data o exportu svědčí dostatečně, že automobilové továrny mohutně zvýšily zisk také v Česku, ovšem celá tuzemská ekonomika se propadla do recese. Neznamená to nic špatného, lze však v této souvislosti připomenout, že zahraniční investoři nemuseli se stahováním svých zisků tolik spěchat.

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

autor: Petr Holub
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.