Petr Holub: MMF – už letos bude líp

26. červenec 2023

Předhánět se ve skeptických předpovědích se stalo v poslední době módou. Ekonomové mluví o recesi, zpomalení, ochlazení, stmívání, slabé chvilce – a především v Německu mívají takové výroky lehký panický podtext. „Jsme nemocný muž Evropy,“ přiznávají zkroušeně naši sousedé a ve své frustraci nejsou na světě sami.

Není to úplně šťastný přístup, protože právě v těchto dnech a měsících se rozhoduje o tom, kam se světová ekonomika vydá v příštích letech.

Čtěte také

V takových časech mohou dobré i špatné prognózy sehrát roli sebenaplňujícího proroctví. 

Není to těžké vysvětlit. Nastala poslední fáze boje s inflací a teď jde o to, jestli se podaří hladké přistání. Jak známo, vinou energetického šoku na přelomu let 2021 a 2022 vyrostla inflace ve Spojených státech i v Evropě k deseti procentům. Centrální banky na to reagovaly přísnější měnovou politikou, tedy zvyšováním úroků. To však znamenalo, že se najednou začalo nedostávat peněz a ekonomiky se zastavily anebo úplně propadaly do recese.

Jak budeme v příštích měsících a letech žít

Čtěte také

Teď inflace ve vyspělém světě klesá k pěti procentům, to je ještě pořád dost vysoko nad zdravou dvouprocentní inflací, a proto také nyní, když proběhne zasedání centrálních bankéřů v Evropě i ve Spojených státech, budou úroky znovu zvýšeny. Přesto se mohou bankéři rozhodnout, že současné zvýšení úroků bude na dlouhou dobu poslední, pokud se úroková sazba dokonce nezačne snižovat.

Takové rozhodnutí by znamenalo, že inflace končí a spolu s ní i nezbytné škrcení ekonomiky ze strany centrálních bankéřů. Inflační epizoda by se tak obešla bez opravdu velkých otřesů ve vyspělých ekonomikách včetně frustrovaného Německa, a tím ostatně i Česka.

Není divu, že optimisté malují právě takový scénář, například hvězda světových ekonomů Mohamed El-Erian. Podle jeho rozhovoru v televizi CNBC už trhy věří tomu, že po inflačním letu proběhne hladké přistání. To je mimořádně důležité, protože při dobré náladě investorů se na trhy opět začnou vracet peníze a to je základní předpoklad, aby se opět dostavil silný ekonomický růst. „Nestavte se tomu do cesty,“ doporučuje El-Erian bankéřům.

Čtěte také

Opatrný optimismus potvrdil v úterý, tedy den po vystoupení slavného ekonoma, Mezinárodní měnový fond, který vylepšil svou dubnovou prognózu globálního ekonomického růstu pro letošní rok na tři procenta, v případě vyspělých ekonomik na jeden a půl procenta. Pravda, Německa se zlepšení týká až napřesrok, ale asi k němu dojde, protože se zřetelně zlepšuje bilance mezinárodního obchodu, na kterém jsou Němci závislí.

Samozřejmě, nic není předem jisté, také podle El-Eriana stále hrozí, že se inflace zastaví na současné stále ještě vysoké úrovni anebo že centrální banky budou se svou přísnou měnovou politikou – a tedy škrcením národních ekonomik – pokračovat. Anebo se předchozí zvýšení sazeb projeví v ekonomice se zpožděním, tedy v příštích měsících.

Petr Holub

Přesto může všechno dopadnout dobře, jak potvrzuje i Mezinárodní měnový fond, který ve své červencové zprávě jako jednu z možností uvádí, že „inflace může spadnout rychleji, než se očekává, a tím poklesne nutnost přísné měnové politiky“.

Česko patří vedle Německa k zemím, které trápí stagnace či recese už déle než rok. Trpká zkušenost vede ke špatné náladě, přesto skepse není na místě, dokonce by mohla být nebezpečná. V příštích měsících a letech budeme žít, jak si dnes sami vymyslíme.

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

autor: Petr Holub
Spustit audio