Petr Holub: Neváhejte, kadeřnictví a hospody mají otevřeno

15. květen 2020

Důležitější veřejné osoby, než jsou kadeřnice a hospodští, aby člověk pohledal. V pondělí se opět vrátili do našich životů, každý se může nechat ostříhat a zajít do restaurace, prozatím do těch zahradních.

Lze v tom najít jistou nespravedlnost. Při postupném uvolňování zákazů ekonomických aktivit přišla kadeřnictví a hospody na řadu skoro poslední. Každý jiný řemeslník či obchodník už měl otevřeno dva nebo tři týdny.

Čtěte také

Logicky uvažující člověk se nemůže vládním hygienikům ani ekonomům příliš divit. Právě v provozovnách kadeřníků a restauratérů se lidé setkávají tak blízko jako málokde jinde, a proto v nich bylo riziko nakažení koronavirem největší. Na druhé straně, obrat hospod a zvláště kadeřnictví nehraje významnou roli v hospodářském výkonu země.

Ministerstvo financí odhaduje tržby restaurací na více než 50 miliard korun ročně, to není ani procento hrubého domácího produktu. U kadeřníků to jsou čtyři miliardy. Hospody provozuje 30 až 40 tisíc podnikatelů a živnostníků, počet kadeřnic a kadeřníků odhaduje Hospodářská komora na 15 tisíc. Oba sektory budou zasaženy útlumem o něco víc než ostatní, protože lépe se přežije pět než osm týdnů nečinnosti. Z pohledu celé ekonomiky se ale tolik nestane.

Hospody, kadeřnictví, kostely

Přesto v této úvaze něco nehraje. Dokud nebyly otevřeny právě kadeřnické provozovny a hospody, tak každý věděl, že zákazy pohybu spojené s koronavirem platí takřka s neomezenou přísností.

Čtěte také

Dodržování odstupu a používání ochranných pomůcek při návštěvě těchto podniků také dodnes ukazuje, že ještě nežijeme v normální době. Hospody a kadeřnictví jsou důležité, protože nejlépe zobrazují, v jakém stavu je společnost, pokud ji tedy nechceme hodnotit jen jako ekonomické těleso nebo soustavu veřejných institucí.

V něčem je možné hospody a kadeřnictví přirovnat ke kostelům, které ostatně také musely dlouho čekat, než je vláda povolila otevřít. Scházejí se v nich lidé a navazují nenahraditelné sociální kontakty, které nejsou určeny ekonomickou ani úřední nutností. Právě v těchto zařízeních člověk užívá to nejcennější, co má, tedy volný čas. Význam znovuotevření hospod a kadeřnictví je proto v tom, že se otevírá nedávno ztracený prostor volného času.

Hospodští a kadeřníci už jsou dlouho v hledáčku státních úřadů, o čemž svědčí to, že první vlna elektronických evidenčních pokladen zasáhla právě restaurace. Poslední dějství plánované na letošní květen bylo zase nejčastěji spojováno s kadeřnicemi.

Petr Holub, týdeník Echo

Vzrůstající byrokracie chce obvykle dostat pod kontrolu co největší část společnosti, a byl by div, kdyby přehlédla právě ty prostory, ve kterých platí také jiná pravidla, než která je možné napsat do zákonů případně zanést do účetnictví.

Dnes provozovatelé kadeřnictví a restaurací zažívají další vážnou ekonomickou zkoušku, shodou okolností opět v souvislosti s vládní politikou. Nejlépe jim pomůžeme, když si necháme upravit účes, a pak to půjdeme zapít.

Autor je komentátor serveru Echo24

autor: Petr Holub
Spustit audio