Petr Holub: Praskla realitní bublina? Rozhodně se něco stalo

15. září 2023

Realitní bublina v Česku nebyla, proto ani nemohla prasknout. Tak zní převládající výklad poměrů na trhu s byty. Ovšem stejný příběh vykládaly realitní společnosti a banky ve Španělsku během roku 2008, když v pyrenejské zemi došlo k historickému krachu cen nemovitostí.

Obavy z nebezpečného vývoje na tuzemském trhu s byty posílily ve středu, když Český statistický úřad zveřejnil data o vývoji cen nemovitostí za druhé čtvrtletí. Dosud realitní analytici obvykle připouštěli, že na přelomu let 2021 a 2022 ceny bytů vyskočily rekordním tempem, potom někdy v druhé polovině roku 2022 začaly klesat.

Čtěte také

Dolů šly také počátkem roku 2023, ovšem jenom mírně. Dokonce se po extrému z minulého roku stabilizovaly a někteří realitní makléři se už v létě odvážili zveřejnit zprávu, že zase začínají růst.

V rozporu s tím je hlášení Českého statistického úřadu, které je při vší své neúplnosti jediným věrohodným zdrojem k bytové situaci. Ceny starších českých bytů tedy ve druhém čtvrtletí meziročně klesly o pět procent, nové byty v Praze o sedm procent. Příliš dramaticky to nezní, ovšem jde už o čtvrtý mezičtvrtletní pokles v řadě. Navíc nejde o reálné hodnoty bytů.

Výstavba bytů

Pokud by se započetla inflace, ceny bytů se proti loňsku snížily o 15 až 20 procent. Po prasknutí spekulativní bubliny se ve Španělsku snížily o 30 procent, zdejší poměry tedy nejsou od španělské historie roku 2008 příliš daleko.

Čtěte také

Není důležité, jak se nějaký ekonomický jev pojmenuje. V zásadě jde o to, jaký dopad bude mít prudký pokles cen následující po nafouknutí spekulativní bubliny. Třeba se nic nestane, jak se snaží vysvětlovat obchodníci s realitami.

Ve Španělsku se dostala značná část realitních a stavebních firem do platební neschopnosti a důsledkem byl pokles produkce ve stavebnictví. V Česku se sice výstavba bytů rovněž omezuje, není to však dramatické a brzy se to může obrátit k lepšímu.

Prasklá bublina ve Španělsku zároveň způsobila, že byty ztratily na hodnotě, banky žádaly rychlejší splacení hypoték a tisíce rodin tak přišly o bydlení. Ani to se v Česku neděje. Ovšem přihodilo se něco podobného. „Nevěřím tomu, že bych někdy získal byt do vlastnictví,“ řekl jeden mladý architekt, který nepochybně nepatří k nejchudší části populace. Stavitelé bytů tak přinejmenším přicházejí o svou klientelu.

Petr Holub

Není tedy nutné hned mluvit o tom, že také v Česku praskla spekulativní bublina v realitách. V každém případě však došlo k tomu, že se změnil trend. Dříve se možná předpokládalo, že bytová výstavba ve městech pomůže mladé generaci. Teď se musí zaměřit na spekulanty, kteří byty považují za finanční produkt, na kterém se dá vydělat. Přejme jim, ať to vyjde.

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

autor: Petr Holub
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.