Petr Holub: Škoda, Čapí hnízdo ještě nekončí

11. leden 2023

Rozsudek v případu padesátimilionové dotace pro Farmu Čapí hnízdo mnohé překvapil, některé potěšil. Zklamán ovšem může být ten, kdo čekal, že verdiktem soudce Jana Šotta definitivně skončí aféra, se kterou se justice snažila vypořádat dlouhých sedm let a která už unavila každého, kdo ji ještě byl ochoten sledovat.

Není pochyb o tom, že Jan Šott je dobrý soudce. Dokázal zařídit, že jeho rozsudek nikdo nečekal, a tím ještě zdůraznit svou nezávislost.

Čtěte také

Tím, jak dokázal z výpovědi nenápadného stavebního technika Jana Bareše vypreparovat příběh o tom, jak projekt Čapí hnízdo vznikal, prokázal opravdovou virtuozitu a především – tento příběh byl hodně přesvědčivým argumentem, proč bylo správné Janu Nagyovou a Andreje Babiše zprostit obžaloby.

Očekávaný finiš případu má přesto vadu na kráse, podstatnou do té míry, že ještě nejde mluvit o definitivním spuštění opony za celou historií.

Rozsudek Městského soudu byl překvapením, protože odmítl žalobu z podvodu, se kterou přišel státní žalobce Jaroslav Šaroch. Před pěti lety totiž evropský protikorupční úřad OLAF rozhodl, že se žadatelé dotace pro Čapí hnízdo podvodu dopustili. Není pochyb, že OLAF i soudce na pražském Městském soudu přistoupili k případu v jiném kontextu.

Pravidla EU

Bruselská agentura hodnotila dotaci postupem, který bychom v Česku popsali jako správní řízení, i když úplně přesné by to nebylo, proti tomu se v tuzemsku rozjel trestní proces, který kromě toho, zda se trestný čin stal, určuje i vinu jednotlivých osob.

Čtěte také

Přesto zůstává rozum stát, proč nejdříve Brusel oznámí, že se zločin stal, a poté Praha řekne, že k němu nedošlo. Pak už je možné objevovat další a další detaily, ve kterých se stanoviska agentury a soudu liší, i když by si měly odpovídat, protože evropské právo je nadřazeno právu národních států.

Třeba se všechno vysvětlí, jenže právě na to si ještě musíme počkat. Soudce Šott svůj rozsudek zdůvodnil v tříhodinovém proslovu, proti stanovisku agentury OLAF se ovšem explicitně nevymezil ani nevysvětlil, že k rozporu vlastně nedošlo. Na další otázky už neodpovídá přinejmenším do té doby, než dokončí písemnou verzi svého stanoviska. Neodpovídá ani na otázku, kdy bude tento dokument k dispozici.

Petr Holub

Zbývá tedy zneklidňující dilema, které stále prodlužuje aféru Čapí hnízdo, i když s rekreačním střediskem u Olbramovic přímo nesouvisí. Evropská unie rozděluje dotace podle svých pravidel, také Česko by se jich mělo držet, ovšem teď se zdá, že tuzemská justice přinejmenším některá z nich ignoruje. To odpovídá tvrzení, že v tuzemsku se rozdělují stamiliardy bez všeobecně uznávaných pravidel. Třeba jde o nedorozumění, přesto v této chvíli není nikdo, kdo by ho dokázal vysvětlit a všechny pochybnosti rozptýlit.

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

autor: Petr Holub
Spustit audio