Petr Holub: Stanjurovo dogma

23. červen 2023

Fiala se Stanjurou řídí stát jako skanzen pravicové ideologie, komentoval levicový deník Alarm současnou verzi rozpočtu a splnil tak svou povinnost. Ostatní média dosud věnovala rozpočtu na rok 2024 jen omezenou pozornost a pouze zaznamenala, že vláda schválila jeho první verzi. Přitom je rozpočet zpravidla nejdůležitějším zákonem každého roku a tím spíše rozpočet na rok 2024, který má za úkol zastavit nekontrolované zadlužování.

Opatrnost komentátorů má důvod. Těžko něco říkat, když se ve věci státního rozpočtu objevuje tolik protichůdných zpráv.

Čtěte také

Jako kdyby veřejné finance ovládla tekutá modernita, tedy fenomén, kterým sociolog Zygmunt Bauman popisoval, že v současné době není nic pevného, žádná jistota, o kterou bychom se mohli opřít. V případě rozpočtu se dozvídáme protichůdné zprávy o příjmech, výdajích i deficitu, o škrtech a stovkách miliard, pod kterými si neumíme nic představit.

Proto je třeba se ujistit, na co se vlastně můžeme ve všech možných zprávách o rozpočtu 2024 spolehnout. Nepochybně tedy platí částka 235 miliard korun, kterou ministr financí Zbyněk Stanjura navrhl jako rozpočtový schodek a kterou vláda svým středečním verdiktem posvětila.

Změna programu je vyhrazena

Podle zavedených pravidel se veškerá další jednání o příjmech či výdajích jednotlivých kapitol musí přizpůsobit zmíněné cifře. Kdyby chtěla vláda utratit víc, pak musí stejnou částku zajistit i na straně příjmů. Samozřejmě není číslo 235 miliard církevním dogmatem, ovšem pokud by se ho vláda přece jen rozhodla zvýšit, musela by to opravdu důkladně a přesvědčivě vysvětlit.

Čtěte také

Dále má veřejnost k dispozici o dost víc relativně spolehlivých informací, u kterých ovšem dosud platí, že „změna programu je vyhrazena“. Výdaje na armádu vyrostou na 160 miliard korun, tedy dvě procenta hrubého domácího produktu, jak tuzemské vlády už dlouhodobě slibují Severoatlantické alianci. „Vláda pravicového skanzenu“ také zvýší o 40 miliard výdaje na důchody, tedy částku neobvyklou i v klidnějších časech. Obě zmíněné položky, tedy armáda a důchody, v zásadě vysvětlují, proč se plánuje i napřesrok tak vysoký schodek.

Předpokladem rozpočtu bude úsporný balíček, o kterém je k dispozici rovněž dostatek informací. Především je o úsporách 90 miliard známo, že postihnou všechny sociální skupiny stejným dílem.

Petr Holub

Nad zmíněným výčtem je dost těžké psát rozhořčené komentáře. To ostatně nemělo u první verze rozpočtu smysl nikdy. Teprve vzniká nástroj, který by měl po pěti letech zajistit kontrolu nad rozvrácenými veřejnými financemi. Příležitost pro kritiky vznikne ve chvíli, až vláda nedodrží své vlastní zadání, respektive při podezření, že ani rozpočtový návrh na rok 2024 nemá s realitou mnoho společného. Pak už budou i v širším měřítku namístě řeči o pravicovém, socialistickém, oligarchickém nebo vůbec jakém skanzenu.

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

autor: Petr Holub
Spustit audio