Petr Holub: Superdlužníkem bez příčiny

21. červenec 2023

Je to hřích, dělat dluhy, ovšem je dobré si půjčit. Asi tímto způsobem lze popsat rozpočtovou politiku vlády. Přinejmenším od poloviny června, kdy ministři odhlasovali, že si stát půjčí 137 miliard korun od Evropské unie.

Český stát se zadlužuje nejrychlejším tempem v historii, kabinet Petra Fialy už druhým rokem slibuje, že s tím něco udělá, sám si přitom bere půjčku, kterou nezbytně nepotřebuje – a protože dosud tento krok nevysvětlil, tak není divu, že zesiluje kritika ekonomů v čele s předsedou Národní rozpočtové rady Mojmírem Hamplem.

Čtěte také

Díky nové půjčce už je jisté, že se státní dluh neudrží pod stropem 45 procent hrubého domácího produktu jako při minulé krizi v letech 2009-2013, protože nová půjčka k tomu přihodí další dvě procenta.

V souvislostech vzbuzuje vládní rozhodnutí ještě větší zoufalství. Česká republika si půjčuje peníze z evropského Fondu pro oživení a odolnost, a to znamená, že musí být využity především na čistou energii, tedy na projekty, které omezí energetickou náročnost ekonomiky a sníží emise kysličníku uhličitého.

Tato cesta nikam nevede

Čtěte také

Co je na tom špatného, je jasné ve chvíli, když se popíše aktuální situace národního hospodářství. Jak známo, Česko je hodně závislé na ekonomice Německa a stejně jako v Německu se propadlo do krize, v lepším případě stagnuje.

U západních sousedů je situace opravdu na pováženou, a tak logicky roste kritika spolkové vlády, že se národní ekonomice nesnaží pomoci, jak to dokázala v časech kancléře Gerharda Schrödera. Kabinet Olafa Scholze totiž udělal chybu. Nový hospodářský vzestup měla zajistit transformace z fosilní na zelenou energii, která by zajistila miliony nových pracovních míst a snížila energetické náklady.

Dnes už je vidět, že to fungovat nebude, přesto se všechny hospodářské projekty Scholzovy vlády nadále snaží o zelenou politiku. Je to také dost absurdní. Němci se nesnaží zlepšit prostředí pro podnikání, ale utrácejí desítky miliard eur s jediným cílem snížit emise kysličníku uhličitého. Cesta z ekonomické stagnace bude dlouhá.

Čtěte také

Bude tím trpět i Česko, tím spíš, když současná vláda opakuje německou chybu. Zadluží se 137 miliardami korun a většinu této částky utratí za zelenou transformaci. Taková investice při cestě z krize nepomůže, naopak vyčerpá cenné zdroje, až bude potřeba půjčku vrátit.

Přes odpor ministra financí i předsedy Národní rozpočtové rady učinila vláda krok jednoznačně špatným směrem. Učinila tak dokonce ve chvíli, kdy je většině států Evropy jasné, že tato cesta nikam nevede.

Petr Holub

Třeba není nutné vládu soudit tak přísně. Nelze přece úplně vyloučit, že půjčka z Fondu pro oživení a odolnost je součástí nějaké promyšlené strategie, která nakonec zajistí prosperitu, a ještě pomůže světovému klimatu. Jenom by bylo dobré tuto strategii, jak se říká, komunikovat.

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

autor: Petr Holub
Spustit audio