Petr Holub: Záhada české inflace. Benzín zdražil, i když se snížily daně

14. červenec 2022

Inflace mírně zvolnila tempo, pochvalují si někteří analytici. Přesto to byla v červnu šestá největší rychlost v Evropě po pobaltských zemích, Slovinsku a Řecku. Ekonomové unavení z proudu špatných zpráv dokonce věští, že inflace je už pod vrcholem. Ještě se zvýší v červenci k osmnácti procentům, ale dál už neporoste. Ovšem optimismus zchladily informace o tom, jak nečekaně zrychlila inflace ve Spojených státech.

Po dvanácti měsících inflačního růstu napadne každého otázka, co je vlastně příčinou nezastavitelného zdražování. Česká národní banka dělá, co může, zvyšuje úrokové sazby a utrácí rezervy, aby udržela kurs koruny, dosud to však nestačí.

Čtěte také

Důvodem je například podle Raiffeisen Bank situace na Ukrajině a sankce vůči Rusku, v jejichž důsledku se nezadržitelně zvyšují ceny energií a potravin.

Nepochybně to bude pravda. Jenže ještě zbývá otázka, proč je tedy u nás meziroční míra inflace dvakrát vyšší než evropský průměr. Údaje z června tuto otázku ještě vyostřily: pokud potraviny zdražují v Evropě v průměru o devět procent, proč v Česku platíme o osmnáct procent navíc.

Tady by se ještě dalo vysvětlit, že ve finančním vyjádření mají ve všech zemích přirážku zhruba stejnou, jenže nárůst v procentech je vyšší tam, kde dosud byly potraviny levnější, tedy také v Česku.

(Ne)konkurence v Česku

Ovšem nad zdražováním pohonných hmot už zůstává rozum stát. V červnu se snížila spotřební daň z benzínu a nafty o korunu a padesát haléřů za litr, podle údajů společnosti CCS však benzín i nafta pro zákazníky zdražily o dvě až tři koruny.

Čtěte také

Ve stejné době snížila daňovou přirážku také německá vláda, u benzínu v přepočtu o šest korun, u nafty o tři koruny. Podle statistiky ADAC se snížila také cena pro zákazníky, tedy v přepočtu o pět korun za benzin a asi o dvě koruny u nafty. Jedním z důsledků byl i fakt, že zpomalila celková německá inflace.

Proč tedy němečtí pumpaři zlevňují, když čeští trvají na vysokých cenách a dál je nafukují. Člověka automaticky napadne, že pro české dodavatele pohonných hmot je zvýšení zisku důležitější hodnotou než spravedlivá cena. Možná to platí i v jiných sektorech maloobchodu. V takovém případě by bylo mimořádné české zdražování vysvětleno.

V této chvíli je ovšem lepší proud myšlenek zastavit. Svět není tak jednoduchý, aby ho tvořili jen bezcitní kapitalisté a ubozí spotřebitelé. Těžko však přehlédnout, že tuzemský obchod s potravinami a pohonnými hmotami ovládá jen několik firem, skoro vždycky se zahraničními vlastníky.

Petr Holub

Motivace držet ceny dole je slabší, totéž platí o kvalitě konkurence, proto se inflační náklady přenášejí bez výjimky na spotřebitele. Pokud je to pravda, pak si obchodníci říkají o přísnější státní regulaci.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Holub
Spustit audio

Související