Petr Janyška: Polské ženy jako rukojmí politické bezohlednosti konzervativní pravice

6. únor 2021

Polsko dnes žije, tak jako jiné země, především špatně zvládanou, či nezvládanou, koronavirovou epidemií. K tomu má ale jednu bouřlivou kauzu navíc, a to je cynické zpolitizování tématu interrupcí.

Paní Kasia, říkejme jí tak, je to takové typické polské jméno, žije v hrůze. Nedávno přišla do jiného stavu, lékaři jí diagnostikovali těžkou poruchu plodu, dítě by zřejmě po porodu nepřežilo.

Čtěte také

Už předtím na podzim ústavní soud ale rozhodl, že i v jejím případě by byla interrupce protiprávní. A tedy implicitně, že povinností ženy je takový plod donosit. Výrok soudu tehdy ale vyvolal masovou vlnu protestů žen i liberálních mužů, vláda couvla a zařídila to tak, že výrok nevešel hned v platnost. Aby se protesty přehnaly a vládní strana našla způsob, jak z bryndy ven.

Výrok soudu tedy ještě neplatil, panoval zmatek a paní Kasie lékaři doporučili interrupci. Stále bylo legální ji v jejím případě provést. Jenže v den, kdy už odjížděla na kliniku, bylo to nedávno, se dozvěděla, že už je pro ni pozdě a ať nikam nejezdí. Vláda totiž právě publikovala ono rozhodnutí soudu a tím pádem vstoupilo v platnost.

Paní Kasia teď bude nějakých sedm měsíců žít v hrůze, že dítě, s nímž se už rozloučila a které teď bude muset donosit, možná hned po porodu zemře. Možná ještě před porodem. Kdyby se našel lékař ochotný jí interrupci provést, hrozily by mu tři roky vězení. A jí také. Připomeňme, že potrat je přitom v takové situaci legální snad úplně ve všech státech Evropy, ale i v Saúdské Arábii nebo v Iránu. V Polsku už ne.

Ženy nemotivují peníze a hrozba vězením

Proč to všechno musí paní Kasia podstoupit? Stala se, tak jako další Polky, rukojmím politické manipulace konzervativní pravice. Ta si z interrupcí udělala jedno z hlavních témat politického boje a dělení společnosti, na němž už dlouho pracuje. Za vydatné podpory katolické církve, která stojí za celým tím šílenstvím kolem takzvané ochrany života.

Čtěte také

V zemi se nevede žádná věcná či tolerantní diskuse kolem tak citlivé věci jako je početí života, jeho udržení, jeho kvality. Katolická pravice z tohoto tak osobního a intimního tématu, které se týká především žen, udělala téma politických invektiv a střetů v ulicích, které potlačuje policie.

O tématu rozhodují starší muži v parlamentu, ženy jsou považovány za nesvéprávné samy o svém těle rozhodnout. Poslanci jejich hlasy a protesty neposlouchají. Poslouchají zato biskupy, kteří sice sami manželství a život se ženou pro sebe odmítají jako nečisté, ale uzurpují si právo nutit společnost, co smí a co nesmí dělat ona.

Tyto konzervativní kruhy si z odmítání jakékoli interrupce udělaly v Polsku, ale i jinde, jakousi korouhev morálky a pravého křesťanství. Sexuální výchova ve školách je pro ně ďábel, odmítají kontracepci. Z obojího udělaly v Polsku také téma politického boje.

Čtěte také

Přitom naopak odmítají umělou asistenci při oplodnění, která pomohla tisícům párů mít dítě. Že by ty dvojice jinak dítě mít nemohly, ač po něm touží? To ty takzvané ochránce života nezajímá. Vycházejí z jakéhosi církevního dogmatu a to jim stačí. Vědu odmítají. Když se bývalý prezident Komorowski chystal podepsat zákon umožňující umělé oplodnění, církev mu pohrozila.

Právě teď se objevila čerstvá data ohledně porodnosti v Polsku. Jsou krutá. Země vymírá, loni se narodilo o sto tisíc občanů méně, než zemřelo, bylo to nejméně dětí za posledních patnáct let. Na jednu ženu připadlo jen 1,42 dítěte. Katoličky nekatoličky, Polky se prostě bojí rodit, neoficiálních interrupcí je tam ročně kolem 150 až 200 tisíc.

Petr Janyška

Kriminalizování interrupce i v případě vážného poškození plodu může jen znamenat, že se ženy budou teď bát přijít i do jiného stavu. Hrozba kriminálem ani z kazatelny je k tomu nepřinutí. A ukazuje se, že nezabraly ani přídavky na děti ani hlasitá prohlášení vlády.

Vláda nerozumí tomu, že ženy nemotivují jen peníze a hrozba vězením, ale spíš pohodová atmosféra v zemi. Kterou tam Kaczyński už léta likviduje.

Autor je publicista a bývalý diplomat

autor: Petr Janyška
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.