Potraty jsou nelegální. Rozhodnutí polského ústavního soudu komentuje Gazeta Wyborcza

23. říjen 2020

„Naplnil se nejhorší možný scénář,“ píše liberální deník Gazeta Wyborcza v článku o rozhodnutí polského ústavního soudu ve věci potratů. Prakticky je postavil mimo zákon a jsou protiústavní i v případě, že se ví o závažném poškození plodu.

Interrupce je tedy v Polsku možná pouze v případě ohrožení života a zdraví matky, znásilnění nebo incestu. Podle oficiálních údajů bylo loni v polských nemocnicích provedeno 1100 potratů a až na 26 výjimek to bylo právě kvůli nevratným a těžkým vadám plodu.

Čtěte také

Rozhodnutí ústavního soudu ženy zbavilo práva rozhodovat o svém těle a odsoudil je i k donošení nevyléčitelně nemocných dětí, píše Gazeta Wyborcza. Připomíná, že instituce rozhodovala o ústavnosti potratů z podnětu poslanců vládní hlavní vládní strany Právo a spravedlnost. Podle jejich stanoviska dosavadní zákon nerespektoval zásady lidské důstojnosti a ochrany lidského života.

Konzervativní týdeník Do Rzeczy na svém webu cituje europoslance Patryka Jakiho za Právo a spravedlnost, který má syna s Downovým syndromem. Podle jeho názoru jde v případě potratů plodů s pravděpodobností vývojových vad o eugeniku.

Rozhodnutí ústavního soudu proto bylo správné. Jaki argumentuje i tím, že jako otec postiženého syna dobře ví, jaký je život s takovým dítětem. Často poukazuje na to, kolik radosti mu potomek přináší. 

Papežova podpora LGBT

Slovenský Denník N se v komentáři vrací k pozdvižení vyvolanému premiérou filmu Francesco. Reflektuje sedm let pontifikátu papeže Františka. Šokující byly pasáže, ve kterých vyjádřil podporu registrovaného partnerství párů stejného pohlaví.

Čtěte také

Komentátor Denníku N píše, že překvapivé prohlášení neznamená změnu Františkova postoje. V roce 2010 se ještě jako kardinál Bergoglio v Argentině snažil přesvědčit tamní biskupy, aby podpořili registrované partnerství a zabránili tak uzákonění homosexuálního manželství. V žádném případě pak nejde o změnu věrouky.

Františkova slova ale podle Denníku N ukazují, že se současný papež odklání od postoje svých předchůdců v úřadu. Naznačují také pravdivost informací o napětí ve Vatikánu, které vládně mezi papežem a konzervativními kruhy.

Nejsilnější je však symbolický význam toho, co papež o registrovaných partnerstvích řekl, píše Denník N. Má to význam především pro země, jejichž církevní představitelé odmítají nebo přímo kriminalizují lidi z LGBT komunity. Na Slovensku se pořád ještě tváří, jako by homosexuálové neexistovali.

Celý přehled zahraničního tisku, který připravila Tea Veseláková, najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související