Petr Janyška: Polský Sejm hlasoval v prvním čtení o interrupcích

16. duben 2024

V Polsku mají jedny z nejdrastičtějších interrupčních zákonů. A ty stále platí, bez ohledu na novou vládu. Už krátce po pádu komunismu tam v roce 1993 odhlasovali prakticky naprostý zákaz interrupcí. Tehdy šlo o úlitbu katolické církvi za to, že nebude bránit ve vstupu země do EU a do NATO. Od té doby Polky jezdí na interrupce do zahraničí, často i do Čech a na Moravu.

Tento velmi restriktivní zákon chtěla bývalá vláda Jaroslawa Kaczyńského před pár lety ještě přitvrdit a jakékoli napomáhání interrupcím trestat vězením. Výsledkem bylo, že se lékaři báli provést zákrok i v případě ohrožení života matky a několik žen takto na klinikách zemřelo.

Čtěte také

Pro polské ženy to bylo tenkrát už příliš, vyšly masově do ulic desítek měst a městeček protestovat a vláda se poprvé zalekla.

Hněv milionů žen vůči vládě strany Právo a spravedlnost a vůči katolické hierarchii, která tehdejší vládní krok inspirovala, se projevil i ve volbách loni na podzim, kdy koalice Donalda Tuska zvítězila o čtyři miliony hlasů. K jejímu vítězství podstatně přispěly právě hlasy žen, které přišly k volbám v nezvykle vysokém počtu.

Sliby a odklady

Donald Tusk  tehdy pochopil, jak důležitým tématem jsou dnes práva žen včetně práva rozhodovat o vlastním těle. Před volbami slíbil, že v případě vítězství se okamžitě zasadí o právo na interrupci do 12. týdne, a zajistil, že na kandidátkách jeho formace Občanská koalice byli pouze lidé, kteří slíbili pro toto právo hlasovat.

Čtěte také

Mezi polskými ženami tak vyvolal velkou naději, bez nich by liberální koalice loni nejspíš nevyhrála.

Tusk se pak sice stal premiérem, nicméně vlády, která je koaliční a v níž nepanuje na interrupce stejný názor. Zdaleka nejvíc je podporuje strana Levice, ale partneři z Lidové strany a ze strany Třetí cesta jsou podstatně zdrženlivější.

Od sestavení Tuskova kabinetu uběhly už čtyři měsíce. Za tu dobu prosadil spoustu změn a odhlasoval řadu zákonů, otázka interrupce se ale pod nejrůznějšími záminkami stále odkládala. Především kvůli manévrování Szymona Hołowniho, předsedy Sejmu.

Řeči se vedou a voda teče

Až před několika dny se polský parlament pustil do tématu interrupcí. Hlasoval celkem o čtyřech návrzích zákonů: Jeden by pouze zrušil kriminalizaci napomáhání a provedení interrupce. Dva by povolily přerušení těhotenství do 12. týdne, jako je to i v jiných zemích – to navrhuje Levice a Tuskova Občanská koalice.

A nakonec velmi konzervativní návrh z pera Třetí cesty by povolil interrupce jen v mezních případech, jako tomu bylo v roce 1993. A zároveň navrhuje uspořádat k věci referendum.

Petr Janyška

Poslanci vládní koalice všechny čtyři návrhy odhlasovali k postupu do tzv. mimořádné komise, kde ovšem mohou ležet několik měsíců. Opoziční poslanci z Práva a spravedlnosti i z krajně pravicové Konfederace byli vesměs proti.

Vládní koalice tak zažehnala první nebezpečí vnitřního rozkolu a premiér Tusk prohlásil, že má „velmi umírněný důvod ke spokojenosti“. Ženám to hlasování ale nic nového nepřineslo, ohledně interrupcí platí v Polsku stále stejné zákony.

Lze předpokládat, že ženy začnou brzy opět protestovat a domáhat se svých práv. A na tomto tématu se může vládní koalice i štípnout.

Autor je publicista a bývalý diplomat.

autor: Petr Janyška
Spustit audio