Petr Malásek: Hudba, kterou mám rád

28. září 2021

Když mu bylo patnáct, hltal písničky Beatles a chtěl se naučit celý jejich repertoár zpaměti na klavír. Pak se dostavila jiná vášeň. Queen a obdiv k nekonečnému umění Freddie Mercuryho.

Na světě je ovšem spousta báječné muziky a Petr Malásek se o ni dychtivě zajímá. Řeknete možná: Jak by ne, když vyrůstal mezi klavírem a notovým papírem, nepřetržitě sledoval práci svého tatínka Jiřího? Ale víte, jak to chodí. Někdy právě v takových kulisách zájem opadá a mizí. U Petra Maláska nikoliv. Neustává, pídí se, hledá. A mezi tím komponuje.

V pořadu Hudba, kterou mám rád, se samozřejmě zastaví u tří velkých dam české hudební scény, které doprovázel či doprovází: Hany Hegerové, Marty Kubišové a Lucie Bílé. Dojde i na světové písničkáře, tvorbu kolegy Michaela Kocába, kometu jménem Zaz nebo ohlédnutí za léty v TOČRu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.