Petr Nováček: "Šušká se, že novou vládu budeme mít tak na Tři krále"

17. září 2013

Petr Nováček, komentátor Českého rozhlasu, hovořil o tom, zda je na obzoru rozpočtové provizorium pro rok 2014 a co to pro nás znamená. Zastavil se u schvalování nového občanského zákona a pokusil se odpovědět i na otázku, kdo pomůže horníkům a dalším pracujícím na Ostravsku.

Hrozí nebo nehrozí Česku rozpočtové provizorium? Stihnou noví poslanci schválit státní rozpočet pro rok 2014? "Zákon o státním rozpočtu schvalují pouze poslanci, a do poslanecké sněmovny musí dorazit do konce září. V současné době vláda na rozpočtu pracuje, ale nemá svůj návrh zákona komu předat."

Reálné termíny?
Může dojít ke schválení státního rozpočtu už 26. listopadu, jak o tom hovoří prezident Miloš Zeman? "K tomuto ale prezident pouze svolá zasedání sněmovny, to je stálé, a když se vyvede, tak i čtyřleté. Toho 26. listopadu začne zasedání a pak bude následovat svolání ustavující schůze sněmovny, kterou, pokud bude znovu zvolena, svolá Miroslava Němcová. Pokud nebude tak místopředsedové apod. No a na ustavující schůzi musí být zvolen předseda či předsedkyně sněmovny, místopředsedové a výbory. To je dlouhý proces, který v minulosti trval i dva měsíce. Navíc je velmi důležité, kdo bude předsedou sněmovny, protože tento člověk může napotřetí jmenovat premiéra. Samozřejmě, když se první dva pokusy nezdaří. No, a teprve poté může sněmovna zasedat.
Když se podaří zkrátit všechny lhůty, tak se rozpočet dá projednat tak za 1,5 měsíce. Podle mě tak do začátku roku nevstoupíme se schváleným rozpočtem, ale s provizoriem. To se ale dá překlenout."

Kdy bude nová vláda?
Jaká bude role prezidenta Miloše Zemana? "Ústava mu umožňuje značnou kreativitu, a to právě od vyhlášení výsledků voleb do jmenování premiéra a vlády. Vzpomeňme na prezidenta Václava Havla nebo Václava Klause. On samozřejmě nejmenuje hned premiéra, tím by vyčerpal jeden "pokus". Může to udělat jako Václav Havel, který požádal důvěryhodnou osobu, která zahájila jednání o budoucí podobě vlády. A až bylo jasné, že má podporu, tak se to udělalo naostro. Ústavní právnící se shodují na tom, že prezident nemá možnost nejmenovat někoho, koho se budoucí premiér rozhodne jmenovat ministrem. Ale vzhledem k tomu, že Zeman je silná osobnost, tak do toho procesu bude vstupovat. Šušká se, že novou vládu budeme mít tak na Tři krále."

Ostravsko a propouštění?
Petr Nováček se ale věnoval i situaci na Ostravsku a otázce, zda zavřít Důl Paskov nebo jej dotovat ze státních příspěvků. "Je si třeba uvědomit, že by to mohlo v konečném důsledku znamenat až 70 tisíc nezaměstnaných. Navíc, dlouholetí horníci jsou často lidé s podlomeným zdravím a je téměř nemožní je rekvalifikovat. Dát těmto lidem jinou práci bude hodně komplikované. Při první krizi na Ostravsku začala většina propuštěných podnikat v soukromém sektoru. V případě druhé varianty, tedy pomoci od státu, můžeme mít problémy s Evropskou unií. Taková Evropská komise velmi pozorně sleduje to, aby státy EU nepomáhaly soukromému sektoru Také je třeba dodat, že ač je to v první chvíli problém sociální, velmi rychle se z něj může stát problém politický," dodal Petr Nováček.

Dotazy na Petra Nováčka směřujte na mail: jaktovidi@rozhlas.cz.

Petr Nováček
V rozhlase už léta operativně komentuje vnitropolitické události související s politickými stranami (vystudoval „Zeitgeschichte“), s politickými osobnostmi, s ústavním pořádkem a institucemi, volby všeho druhu a ledacos dalšího. Za tím účelem si po nocích telefonuje s politiky a nikoli například s milenkami. Vybaven od narození špatným zrakem a prý proto slušnou pamětí, k váženým a milým posluchačům hovořívá ne „z papíru“, nýbrž „z patra“.

"Jak to vidí" vysíláme od pondělí do pátku vždy v čase od 8:30 do 9:00 hodiny. Přepis pořadu najdete na našich stránkách následující den, zvukový záznam do hodiny po odvysílání.
Moderuje Zita Senková, autorka textu Věra Luptáková.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: pno
Spustit audio