Petr Pavel se při návštěvě Izraele na české poměry nejvíc přiblížil nestrannému pohledu na konflikt, hodnotí analytik Tureček

16. leden 2024

Prezident Petr Pavel během své návštěvy Izraele podpořil zemi v boji s terorismem. Zároveň jako první z českých ústavních činitelů, kteří navštívili Izrael po 7. říjnu loňského roku, otevřel otázku obav o rostoucí počet obětí v Pásmu Gazy a také otázku budoucnosti palestinského území.

„Nejsme tady od toho, abychom radili a hodnotili. Samozřejmě, že v průběhu rozhovorů je probírána i tato situace. Snaha Izraelců, aby nedocházelo k zabíjení většího počtu civilistů, než je v průběhu ozbrojeného konfliktu nutné, zazněla zcela jasně,“ říká ředitel blízkovýchodního odboru ministerstva zahraničních věcí Petr Hladík, který prezidenta na jeho cestě doprovází.

Čtěte také

Česká diplomacie plně podporuje Izrael a jeho obranu a dlouhodobě připomíná, že konflikt vyvolal teroristický útok Hamásu, který svou strategií zvyšuje počet civilních obětí.

„Při vedení ozbrojeného konfliktu dochází k obětem, které si ani jedna strana nepřeje. Zásadní rozdíl je, když máte na jedné straně izraelské ozbrojené síly, které mají své dohledové orgány a snaží se jednat podle protokolu. A druhou stranu, která se o nic nesnaží, a naopak zneužívá všechna pravidla, která by měla platit v ozbrojeném konfliktu,“ vysvětluje.

Petr Pavel izraelskému prezidentovi Jicchaku Herzogovi také řekl, že ho znepokojuje úroveň humanitární pomoci a přístup k ní v Pásmu Gazy.

Čtěte také

„Ve válečném stavu je nejsložitější zajistit proporcionalitu a to, aby civilní obyvatelstvo bylo konfliktem poškozováno co nejméně,“ konstatuje Hladík. „Znepokojení nad humanitární situací v Pásmu Gazy veřejně ventilovali také izraelští představitelé. Prezident Herzog nám proto prezentoval skutečnost, že pokud dojde k plnému využití kapacit, tak do Gazy může proudit každý den až 400 nákladních vozů s humanitární pomocí.“

Do ní by se mělo zapojit i Česko. „Pan prezident oznámil, že Česká republika se chystá do Pásma Gazy prostřednictvím Světového potravinového fondu přispět pět milionů korun,“ oznamuje. „Dalších pět milionů má jít na pomoc izraelské straně, což se bude týkat zdravotního vybavení.“

Vyváženost a náprava vztahů

Podle vedoucího Centra pro studium Blízkého východu Metropolitní univerzity Praha Břetislava Turečka se Petru Pavlovi povedlo vést v Izraeli objektivní diplomatické jednání.

Čtěte také

„Na české poměry se prezident asi nejvíce přiblížil nestrannému pohledu na konflikt. Když byla v Izraeli předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová, tak zmínila podporu Izraeli, ale ani jedním slovem se nezmínila o Palestincích. V tomto ohledu jsou prezidentovy výroky posunem,“ hodnotí.

Pavlova návštěva má ale podle něj diplomatický charakter a nedá se očekávat, že by přinesla reálné změny. „Pro Izraelce má daleko větší váhu a význam, co říkají Američané, kteří jsou bezesporu daleko důležitější spojenec Izraele, nicméně si Izrael dovolí i kritizovat,“ podotýká Tureček.

Jejich kritika je zpravidla také přísnější a přímější než dotazy českého prezidenta. „Američané jsou možná příkřejší, ale v tom může hrát roli osobní animozita nebo vzájemná znalost amerických a izraelských politiků a diplomatů. Předpokládám, že Američané také mají daleko internější informace o tom, co Izrael v Gaze skutečně dělá, a proto mohou i více říci,“ domnívá se.

Čtěte také

Prezident Pavel po Izraeli míří do Kataru. „Primárně jde o navrácení vzájemných vztahů, protože předloni byl katarský emír v Praze a okolí prezidenta Zemana mu slibovalo možnost účastnit se evropského setkání. Nakonec z toho sešlo, takže uraženě odletěl,“ uzavírá Tureček. „To byl škraloup na česko-katarských vztazích. Fakt, že tam teď přilétá prezident, to možná napraví.“

Více podrobností o návštěvě Petra Pavla v Izraeli a jeho jednáních s prezidentem Herzogem si můžete poslechnout v záznamu pořadu Ranní Plus. Moderuje Lukáš Matoška.

autoři: Lukáš Matoška , esta
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.