Petr Pithart: Rusové jsou mistři světa v utrpení. Putin jim slibuje hrdost a slávu, povstání je vyloučené

9. březen 2022

Jaké informace asi dostává prezident Vladimir Putin od svého nejbližšího okolí? A jakým způsobem si vlastně člověk ve vrcholné funkci zajistí, aby mu jeho spolupracovníci předávali reálný obraz světa? Těžko, záleží na tom, jakými lidmi se obklopí, shrnuje bývalý premiér a bývalý předseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL) v rozhovoru s Lucií Výbornou.

Snažím se představit si, jak přijímá informace Vladimir Putin.

To, čím vládne Putin, se samozřejmě v ničem nepodobá vládě. Má několik nejbližších a ten další okruh, to jsou ti, kteří by strašně rádi věděli, jestli kolega také už nemá nějaké pochybnosti, jestli by se to Putinovi nemělo říct. Ale strašně se bojí to zjistit.

Je to neprodyšný kruh. Těm lidem jde doslova o krk, když je to třeba voják a chtěl by Putinovi říct, že je to špatně. Vždycky to vyžaduje odvahu říct šéfovi, že se něco nedaří. 

Jak funguje propaganda uvnitř Ruska?

Především tak, že lidé nedostávají vůbec zprávy o tom, co se děje, nebo jsou tyto zprávy absolutně redukované. Propaganda do nich nemusí tolik hustit, protože oni neví, co si mají myslet, na co mají reagovat, dostávají jen zprávy o úspěších.

Teď už to některým Rusům začíná vrtat hlavou, protože už je to dvanáctý den. Některé mámy ještě nevědí, že se jejich synové nevrátí. Uvidíme, co to udělá – vzpomeňme na téměř organizované hnutí ruských matek, když se jejich synové vraceli v zinkových rakvích z Afghánistánu. Ty se nebály ani čerta, natož Brežněva. To všechno teprve přijde.

Čaadajev v roce 1820 řekl, že když Rusové mají na výběr mezi pravdou a vlastí, tak vždy dají za pravdu vlasti.

Na Rusko teď přijde také bída, Rusové jsou ale mistři světa v utrpení. To neříkám ironicky. To je prostě pravda. Čaadajev v roce 1820 řekl, že když Rusové mají na výběr mezi pravdou a vlastí, tak vždy dají za pravdu vlasti. To je jejich problém, to impérium, které neví, kde má hranice.

Asi už se zapomnělo, že když byl Putin jmenován prezidentem, tak ještě tu noc odletěl do Čečenska, aby zahájil obnovování impéria, aby vedl druhou válku v Čečensku. Všechny kroky, které Rusko od té doby dělá, mají vést k rozšiřování impéria. To v ruských srdcích zní jako návrat ke slávě, k hrdosti.

Co bude, až dojde k pádu impéria?

Já pořád doufám, že se najdou i tam nahoře nějací lidé, kteří se domluví a postaví se proti němu. Ale to je strašně těžké. Oni se strašně bojí a bojí se o život. Špatně utroušená poznámka může znamenat jejich smrt. Domluvit se proti Putinovi proto bude hrozně těžké, ale nakonec to bude muset být právě toto, protože jakékoliv povstání proti Putinovi je naprosto vyloučené.

Selhala Evropa v případě ruské anexe Krymu? Vypořádáme se s masivní imigrací, která nás čeká? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lucie Výborná , als
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.