Petr Šabata: Na Slovensku se rýsuje povolební partner, jakého Česko 25 let nezažilo

11. září 2023

Preference a finále kampaně na Slovensku ukazují, že předčasné volby vyhraje strana Smer a v takovém případě – shodují se politologové – její šéf Robert Fico sestaví vládu a stane se počtvrté premiérem. Přiblížila se tak varianta, že se Česku výrazně promění nejbližší soused a spojenec.

„Boha, my je vyženeme, nebojte se, když všichni pořádně zabereme, tak 30. září po nich nezůstane ani mastný flek,“ bouřil Fico na prvním předvolebním mítinku Směru v Rimavské Sobotě. A šel si sednout do první řady k důchodkyním zanotovat si s nimi píseň Dievčatá.

Čtěte také

Ficova kampaň je energická a úspěšná. Naposledy překvapil konkurenty, když jako první razantně nastolil téma migrace. V poslední době stoupl počet utečenců překračujících hranici s Maďarskem mířících dál do západní Evropy. A Fico hned začal strašit masovou migrací. V kampani používá vše – lež, osočování, ruskou propagandu.

Směr s 20 procenty vede preference a dál pomalu stoupá. Podařilo se mu zcela odrovnat stranu Petra Pellegriniho, který od Fica v roce 2020 odešel. Ještě na začátku roku Pellegrini vedl v preferencích a hovořilo se o vítězství „lepšího demokratičtějšího Smeru“. To už neplatí.

Špatné vládnutí jako naprostá pohroma

Fico má velmi silnou motivaci vrátit se k moci, vyšetřování korupce za jeho vlád se přiblížilo k politickým špičkám včetně něj. Už byl dokonce obviněný, ale generální prokurátor ho s využitím jednoho gumového paragrafu obvinění zbavil.

Čtěte také

O policii a vyšetřovatelích na mítinku Fico prohlásil: „Všichni tito špinavci, tato zvěř z Národní kriminální agentury a Úřadu speciální prokuratury bude muset odejít a ještě přijde i o výsluhové důchody.“ Kulturní dům v Rimavské Sobotě bouřil potleskem.

Deník New York Times označil Fica za „průbojného bývalého premiéra, který slíbil zastavit slovenské dodávky zbraní na Ukrajinu, odsoudil sankce proti Rusku a brojil proti NATO“.

Stoupají také preference Progresivního Slovenska, což je moderní demokratická strana, z níž vzešla prezidentka Zuzana Čaputová. Na druhém místě ztrácí na Fica až pět procentních bodů.

Čtěte také

Také těsně před minulými volbami v roce 2020 vedl Smer před hnutím Igora Matoviče. Ten ve finiši získal 10 procent podpory, protože měl strhující finále postavené na boji proti korupci, a volby suverénně vyhrál. V takový zázračný obrat se ale tentokrát věřit nedá, kampani vévodí Fico, jeho konkurenti působí mdle a převážně jen reagují.

Na hraně postupu do parlamentu je pět až šest stran. Vítěz získá do povolebních vyjednávání výraznou výhodu a Robert Fico je protřelý technolog moci. Smer má potenciální koaliční partnery – určitě stranu Petra Pellegriniho, fašisty, Slovenskou národní stranu a Sme rodina. S vítěznými trumfy v ruce nebude pro šéfa Smeru problém sestavit protizápadní, proputinovský kabinet, který bude útočit na demokratické instituce.

Petr Šabata

Pro Česko jsou z předvolebního Slovenska nepřehlédnutelné dvě zprávy. Špatné vládnutí – a vlády Igora Matoviče a Eduarda Hegera si vedly opravdu zle a vehnaly Ficovi do náruče desítky tisíc nespokojených voličů – nemusí skončit jen odchodem koaličních stran do opozice, ale naprostou pohromou. A poprvé od éry Vladimíra Mečiara v 90. letech by měla být česká reprezentace ve vztahu k politickému vedení země nám tak drahé – velmi ostražitá.

Autor je šéfredaktor deníku Právo

autor: Petr Šabata
Spustit audio