Pietu, svatého Floriána a svatého Donáta před kostelem na táborském náměstí opečovávají restaurátoři

15. srpen 2023 15:09

Barokní sousoší před děkanským kostelem na Žižkově náměstí v Táboře obsadili restaurátoři. Zahájili práce na obnově této památky z druhé poloviny 18. století. Město za ni zaplatí přes 280 tisíc korun.

„Zahájili jsme práce, máme za sebou čisticí procesy a budeme čekat nad další etapy. Zpevnili jsme soklové části, což jsou originály, pod svatým Donátem a svatým Floriánem,“ popisuje restaurátor Lukáš Hosnedl před třemi sochami.

Jednou z nich je klasická Pieta. „To znamená Panna Marie s Ježíšem, který byl sňat z kříže, a dále jsou tady dva světci. Známější je asi svatý Florián jako patron hasičů. Druhým je svatý Donát, což je patron zemědělců, těm pomáhá a chrání je například před blesky, aby jim nezničily úrodu,“ připomíná mluvčí města Luboš Dvořák.

Zatímco u Piety jde stále o originál, Donát a Florián na táborském náměstí jsou kopiemi, které z pískovce v 70. letech minulého století vytesal místní sochař Jan Dušek.

Čtěte také

Originální podle Lukáše Hosnedla zůstávají sokly pod sochami světců. Právě oba kamenné podstavce se ale nachází v havarijním stavu. „Co se týče originálu Piety, která je zhotovená z mušlového vápence, tak tam se konstatovalo, že materie sochy je v pořádku, akorát docházelo k oddělování jednotlivých vrstev kamene, takže tam jsou praskliny, které se musí zajistit,“ doplňuje.

Baroknímu sousoší neprospívá umístění pod dvěma památnými jírovci. Kvůli nim se památka nachází ve vlhčím prostředí, než je žádoucí. „Je třeba sochy očistit, zasanovat, vyspárovat, znovu natřít, zvolit správnou barevnou retuš, do které budou hovořit památkáři, aby tyto ukázky barokní sochařské kultury byly pěkné a vydržely ještě další desetiletí,“ upřesňuje Luboš Dvořák.

Restaurátorské práce na sousoší před kostelem Proměnění Páně na hoře Tábor na Žižkově náměstí v Táboře mají být hotové do konce prázdnin.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související