Písečné duny v naší republice? Česká a Moravská Sahara nabízí díky práci větru pokaždé trochu jinou scenérii

Písečný přesyp u Vlkova, takzvaná Česká Sahara, je přírodní rezervace v Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko. Jde o písečné duny tvořené světle žlutým jemným pohyblivým pískem, ze kterého vítr vytváří nejrůznější písečné tvary.

Rostou zde pískomilné rostliny a borovice, a žijí zde ve volných koloniích velké samotářské včely Pískorypky vrbové.

Není to ale jediná písečná duna na našem území. Další Národní přírodní památkou tohoto druhu jsou Váté písky u Bzence, kterým se přezdívá Moravská Sahara. Písek pochází ze sedimentů nedaleké řeky Moravy, které sem navál vítr. Vyskytují se tu pískomilné rostliny, včetně suchomilných mechorostů a lišejníků.

Písty - písečný přesyp

Žije zde například dudek chocholatý nebo skřivan lesní. Biologové tu zaznamenali řadu vzácných druhů střevlíkovitých brouků a je možné zde zahlédnout různé druhy pavouků i kudlanku nábožnou.

Pokud se pojedete na jednu z našich Sahar podívat a půjdete po vyznačených stezkách, můžete díky práci větru pokaždé vidět trochu jinou scenérii.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.