Pityriáza je potvora. Po létě kůže připomíná srst dalmatina

25. srpen 2022

Na sklonku léta vynikne na kůži plísňové onemocnění zvané pityriáza. Bílé flíčky velikosti nehtu se často vyskytují na zádech, na hrudníku, a na dalších místech, kde se člověk nejčastěji potí.

„Člověk pak vypadá jako dalmatin. Zdravá kůže je opálená, a ta nemocná, která byla krytá plísní, je neopálená. Vznikají tam výrazná bělavá ložiska,“ vysvětluje primář kožního oddělení Pardubické nemocnice MUDr. David Stuchlík.

Prevence je nejlepší na jaře. Pomáhá ocet

Pityriázu je třeba zaléčit ještě v době, než začnou působit silné sluneční paprsky. V lékárně jsou k dostání různé masti a léky s antimykotickým účinkem. Prastarým lékem je síra, která se používá dodnes, i když sirné zábaly nejsou kvůli zápachu příliš komfortní. Ale pomáhají.

Podle doktora Stuchlíka velmi dobře funguje i babská rada v podobě octové koupele. Do litru vlažné vody dejte několik lžic octa a potírejte kůži. Plíseň nesnáší kyselé pH, takže díky octu jí znemožňujete optimální prostředí.

Prevencí je v neposlední řadě výběr oblečení z přírodních materiálů. „Na pityriázu trpí více potivější lidé. A k pocení přispívají umělé tkaniny, přiléhavá cyklistická trička a podobně. Když se v nich člověk zapaří, pro plíseň je to ráj,“ upozorňuje lékař.

Co dělat, když plíseň přeroste na nehet? Poslechněte si v audiu pořadu.

Spustit audio

Související