Plán na obnovu provozu v Liberty Ostrava podle odborářů neřeší současnou kritickou situaci v huti

13. březen 2024 06:20

Restrukturalizační plán, který dostali věřitelé, má Český rozhlas k dispozici. Počítá s budoucím omezením výroby na 60 procent za předpokladu, že pojedou obě vysoké pece. Podle části odborářů může omezení v provozu znamenat i hromadné propouštění. To ale vedení Liberty popírá.

„Opravdu si myslíme, že ten plán je velmi obecný a velmi špatný,” říká o takzvaném restrukturalizačním plánu předseda odborného svazu KOVO Roman Ďurčo.

Čtěte také

Plán má za úkol představit budoucí kroky podniku, které mají vést k nastartování výroby a návratu zaměstnanců do práce. Jenže to dokument podle odborářů nesplňuje.

„Ten plán to porovnává s výrobou na dvě vysoké pece, kdežto stejně v posledních letech jsme jeli stejně jen na jednu vysokou pec,“ vysvětluje Petr Slanina, předseda základní organizace OS KOVO Liberty. Ani ta pec už od října loňského roku není v provozu. Při fungování obou pecí pak plán počítá s omezením výroby na 60% a to podle některých může znamenat i omezení pracovních míst.

„Tady se bavíme o tom, že ti zaměstnanci, kterých zhruba je v té prvovýrobě dva a půl až tři tisíce, by se nejdřív mohli vrátit do práce v roce 2025. My máme strach z toho, že tyto pracovní místa se prostě zruší,“ doplňuje předseda odborového svazu KOVO Roman Ďurčo, podle kterého by tak mohlo přijít o zaměstnání až tři tisíce lidí z celkových šesti tisíc.

Čtěte také

Hromadné propouštění ale vedení podniku popřelo. „Liberty Ostrava neplánuje žádnou redukci zaměstnanců kromě přirozených odchodů, jako jsou například odchody do důchodů,“ potvrzuje mluvčí hutního podniku Kateřina Zajíčková.

Liberty podle ní s dodavatelem energií Tameh Czech stále jedná a varianty plán údajně nabízí dvě. V první počítá s domluvou mezi Liberty a Tahemehem, ve druhé s řešením bez něj.

 

 

Spustit audio