Platit parkování kartou není samozřejmost. Obce čekají, až doslouží stará technika

7. srpen 2023 07:10

Hotovost, nebo karta? Při parkování ve velkých městech v Česku se bez mincí obejdete. Ta menší ale s výměnou automatů často otálejí. Radnice nevidí důvod, proč poměrně drahé přístroje kupovat, když ty staré vytisknout lístek zvládnou.

„Mně to tady u nás velice vyhovuje, parkuju za 5-10 korun, a neřeším to, že tam musím naťukat číslo auta. V Pardubicích je to velice složitý,“ hodnotí řidič Stanislav ze sedmitisícových Holic, který si bez mincí za volant nesedá.

A jeho kolega Petr to zase vidí úplně opačně. „Platím určitě kartou, hotovost není vždycky, všichni už berou karty. Systém platby, kdy zadáváte SPZ je určitě příjemnější, protože se člověk nemusí vracet zpátky k autu.“

Holice i Hlinsko zůstanou u mincí

V Holicích ale budou drobné na parkovištích cinkat dál. Žádná výměna automatů za modernější technologii se zatím nechystá. „V tuto chvíli to opravdu není prioritou, ale určitě tuto možnost do budoucna nevylučujeme. Tak, jak máme poplatky nastavené velmi nízko, tak je nerentabilní platit poplatky bankám,“ vysvětluje starosta Ondřej Výborný (PRO Holice).

A nákladná je i samotná náhrada za modernější přístroje - jejich pořizovací cena se pohybuje kolem 200 tisíc korun.

Svoji pětici automatů proto nebude měnit ani Hlinsko, které od prázdnin parkovné zdražilo. Dokud fungují, není to nutné, říká starosta Miroslav Krčil (Prosperující Hlinsko). „V okamžiku, kdy některý z nich doslouží a budeme pořizovat nový parkovací automat, jsme dohodnutí, že pořídíme takový přístroj, aby umožnil jak platbu mincemi, tak kartou a uvidíme, jaké budou v tom čase možnosti na trhu.“

Co do počtu obyvatel srovnatelná Přelouč se právě do tohoto bodu dostala. Automaty na mince dosloužily a město počítá s nákupem přístrojů, které bezhotovostní platby umožní.

Spustit audio

Související