Plavu si, ani nevím jak, hlavně že mám střechu nad hlavou. Historie krytých bazénů v Praze

28. srpen 2023

Samostatnou a významnou kapitolu v „koupací kultuře“ Čechů tvoří kryté plavecké bazény. Máme je rádi, protože se do nich můžeme vypravit v jakékoliv roční i denní době a za jakéhokoliv počasí, a udržovat si tak na úrovni vlastní kondičku. Navíc jde často o architektonicky unikátní objekty, které krásně zapadají do okolí. A právě krytým plaveckým bazénům a vodním areálům je věnován seriál Tomáše Piláta a Josefa Vomáčky Ve vlnách pod střechou.

Víte, jaké unikátnosti najdeme v čestlickém Aquaparku či bazénu pražské Slavie ve Vršovicích? Co stálo na místě, které dnes krášlí legendární plavecký stadion v Podolí? A jak dlouho se stavělo špičkové aquacentrum Šutka? I to se z cyklu dozvíme. Zavedeme vás do bazénů, z kterých dýchá historie, i do těch moderních. K těm prvním beze sporu patří bazény AXA, YMCA, sokolské plovárny v Tyršově domě a v Riegerových sadech na Vinohradech, a bazén v základní škole řádu svaté Voršily v Ostrovní ulici. Bazény tu jsou součástí cenných paláců, které zaslouží památkovou ochranu. Moderní architektura s unikátní vybaveností se pak snoubí například na zmíněné Šutce, ve vodních rájích v Čestlicích a na Barrandově, a třeba i na Slavii v Edenu. Ale taky v některých specializovaných nemocničních bazénech. 

V úterý večer 1. března 1949 v 19:30 hodin bylo slavnostní otevření lázní Axa, při čemž byl uspořádán plavecký závod o "Velkou cenu hlavního města Prahy". Zahájení večera provedl primátor hlavního města Prahy dr. V. Vacek.

Zcela výjimečný je pak plavecký stadion v Podolí, který byl projektován a vystavěn tak, aby splňoval olympijské normy, a přitom jde o vynikající architekturu, která svému místu dělá čest už od roku 1960. Areál stojí pod skálou, bývalým lomem, a vlastně tak tvoří jakési nové podskalí. Padne sem podobně, jako třeba ještědská věž na horu Ještěd. 

Takže plavky s sebou, a vzhůru za pohybem; kryťáky jsou po Praze rozmístěny rovnoměrně, takže si každý jistě najde ten svůj. Tělo bude rádo. Ostatně – do plavek se nejlíp hubne právě v plavkách. 

Spustit audio

Související