Pletení se vrací do módy, říká žena, která z přízí vyrábí i dekorace

18. leden 2019

Nejen příze, ale i to, co může být na jejich konci, představila Lenka Sýkorová na výstavě Kreativ. Tu pořádá v Dubči u Prahy Monika Brýdová z Českých Budějovic pro všechny, kdo rádi tvoří.

U stánku Lenky Sýkorové poutaly pozornost například hodně chlupaté příze. „Ty máme úplně nové, jsou krásně jemné. Můžete si z nich uplést rukavice, šály, ale dají se využít i na dekorace. Teď jsme se třeba snažili udělat anděla, stačí použít polystyrenový korpus, který obmotáte,“ popisuje.

Lenka Sýkorová plete i háčkuje. „Babička mě naučila plést a s háčkem jsem se musela skamarádit. Teď je to pro mě ve volných chvílích relax, snažím se háčkovat nebo plést často. Mám osmiletou dcerku, takže ji už také učím techniky, aby to i ona zvládala. Děti to baví,“ komentuje.

PET lahve nevyhazuje, ale vyrábí z nich šperky a doplňky do domácnosti

Barbora Kocmichová vyrábí šperky a doplňky do domácnosti z barevných PET lahví

Jednou se nudila při psaní školní práce a zaujala ji barva PET lahve, ze které zrovna pila. Tak ji napadlo, že by mohla z plastu něco vytvořit. Z toho se zrodil koníček, kterému se Barbora Kocmichová věnuje už deset let.

Pletení se podle ní vrací módy. „Myslím, že trend pletení sílí. Je slyšet v rádiu, že se známé osobnosti vrací k pletení, protože je to opravdu relaxační práce,“ říká.

Kdo se bojí vzít do ruky jehlice a háčky, může v dnešní době sehnat spoustu šikovných pomůcek. „Existují různé pletací kroužky, které vám dělají oka, s nimi mohou plést i děti a nemusí hned bojovat s jehlicemi,“ dodává.

A co plete Lenka Sýkorová pro sebe? „Já mám opravdu ráda velké pletené šátky, do kterých se můžete zabalit,“ odpovídá.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.