Plicní fibróza je vzácná nemoc a její příznaky často podceňujeme

12. září 2018

Plicní lékaři chystají na letošního 13. září Den otevřených ambulancí. Chtějí upozornit na idiopatickou plicní fibrózu, která je bez správné léčby smrtelná. Nemoci podlehli například herec Marlon Brando nebo hudebník Radim Hladík.

Plicní fibróza zasahuje plicní sklípky, které se v místech, kde přechází kyslík do krve, zajizvují vazivem a ztrácejí funkci. Lékaři příčiny této choroby neznají, ale rizikovými faktory je stárnutí, kouření a také dědičné předpoklady v rodině.

Podle oficiálních statistik jde o vzácnou nemoc, například u nás jí trpí méně než tisíc lidí. Lékaři se ale obávají, že nemocných je ve skutečnosti mnohem více, protože prý podceňujeme příznaky. Mezi ty patří například zadýchávání nebo kašel při námaze, který je ale často chápán jako běžný projev stárnutí.

Dnešní léčba plicní fibrózy dokáže zabránit dalšímu „tuhnutí“ plic, ale funkci už zničených sklípků neobnoví. Jedinou možností je transplantace plic, k níž někteří pacienti směřují.

To se stalo i pacientovi Miloslavovi. „První markery u mě mohly být už před 10 lety, nikdo tomu ale zvláštní pozornost nepřikládal. Před pěti lety mi našli nízkou kapacitu plic.“

„Laicky jsem to přikládal tomu, že mám plíce zarostlé sádlem. Ale nemůžu se zbavit dojmu, že kdyby byla nemoc diagnostikována včas, mohl jsem být dnes na úrovni průměrného jedince.“

Den otevřených ambulancí nabídne zájemcům o vyšetření zdánlivě obyčejný poslech plic fonendoskopem. Právě ten ale dokáže odhalit pro plicní fibrózu typický šelest v zadní části plic zvaný krepitus.

Plicní fibróza může mít i viditelné příznaky na prstech rukou. Ty jsou takzvaně paličkovité a nehty mohou mít tvar vypouklého hodinového sklíčka. Znamená to, že je něco v nepořádku s okysličením okrajových částí těla.

Tento mechanismus objasnila v pneumoložka Martina Vašáková z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Thomayerovy nemocnice.

„Plíce je při nádechu nejvíce rozpínána v zadních partiích plic, stejně jako je nejvíce stlačována při výdechu. Působí zde čistě fyzikální příčiny, kterými jsou malinké trhliny plicní tkáně, velmi zjednodušeně řečeno. Už jen tím, že dýcháme, můžeme zhoršovat plicní fibrózu nebo jí pomoci iniciovat.“

Zájemci o vyšetření mohou získat seznam otevřených ambulancí na webu plicnifibroza.cz. V každém kraji bude otevřena alespoň jedna z nich. A ti, kteří Den otevřených ambulancí nestihnou, mohou vždy konzultovat se svým praktickým lékařem.

autoři: Martin Srb , oci
Spustit audio

Související