Ploché nohy mohou způsobit nepříjemné sekundární zdravotní problémy

6. září 2023

Plochou nohu má mnoho lidí, často ale zapomínáme, že tento zdravotní problém může způsobovat další komplikace. Nejdůležitější je samozřejmě prevence, mezi kterou patří mimo jiné pravidelná chůze naboso v přírodě. Léto ale bude brzy končit, a tak je nutné v péči i prevenci plochých nohou pokračovat.

Klenba plosky nohy při chůzi reaguje jako první nárazníková zóna. Zdravá klenba chodidla funguje jako pružina, která odpruží náš pohyb. Pokud se klenba zbortí, nemá sílu, aby primární nárazy odstínila. Nárazy při chůzi se tak dále přenáší na kolena, kyčle a páteř.

Následkem plochých nohou nás proto mohou začít bolet kolena, kyčle i záda. Velmi často také začínají problémy s vybočenými palci u nohou. V tom případě je na místě začít používat různé ortopedické pomůcky, které se při chůzi vkládají mezi palec a další prsty, případně speciální dlahu, která se na palec u nohy nasazuje na noc. Pomoci ale může i tejpování. Když se klenba zbortí, je léčba problematická a celoživotní. Co nejdříve navštivte lékaře, který zvolí vhodnou komplexní léčbu.

Základ je správná prevence

Dokud to počasí dovoluje, využijte každou příležitost, kdy se můžete projít naboso v trávě, písku nebo po oblázcích. Pokud bydlíte ve městě, pomoci mohou alespoň různé rehabilitační a ortopedické rohožky, které jsou ostnaté a tvarem stimulují chodidlo a posilují klenbu.

Existuje samozřejmě také množství cviků proti ploché noze. Jsou velmi účinné především jako prevence. Pokud ale plochá nohy již vznikne, zlepšení můžeme pocítit pouze pokud cvičíme pravidelně a dostatečně dlouho – tedy několikrát za den a desítky minut. Veškeré pomůcky i cviky fungují, ale je to pouze doplňková léčba.

Zásadní je vhodná a dokonale padnoucí obuv

Mezi hlavní příčiny vzniku plochých nohou patří především nekvalitní obuv. V nekvalitní obuvi klenba při chůzi výrazně trpí. Velkou pomocí jsou různé ortopedické pomůcky, ale investice do kvalitní obuvi se rozhodně vyplatí.

Mezi vhodné řešení je i možnost nechat si na míru vyrobit obuv, která zdravou klenbu supluje. Je to sice nákladnější řešení, ale vaše zdraví vám poděkuje. K prevenci patří i ortopedické vložky, které vkládáme do obuvi anebo zdravotní obuv, která již ortopedickou vložku obsahuje.

Podpatky jako pomocník, ale pouze do určité výšky

Kvalitní obuv s ortopedickým tvarováním je základ, ať už jako prevence nebo již jako součást léčby. Ale obuv s podpatkem je pro prevenci vždy lepší než bez. Pomocí podpatků přenášíme váhu na přední část chodidla a přirozenou cestu stimulujeme nohu k tomu, aby v této oblasti docházelo ke kontrakcím plantární aponeurózy, která klenbu udržuje. Ideální ale je výšku podpatků střídat.

Spustit audio